Conducerea Senatului a amanat marti aducerea in plen a raportului in cazul Serban Mihailescu, pe motiv ca Regulamentul acestei Camere trebuie "corectat" in acord cu decizia CCR ca hotararea privind urmarirea penala a membrilor Guvernului sa fie luata cu votul majoritatii senatorilor prezenti.

Vicepresedintele Senatului, democrat-liberalul Alexandru Peres a explicat, la finalul Biroului Permanent, ca, in cadrul sedintiei, s-a ridicat o obiectie privind decizia 990 din 1.10.2008 a CCR, prin care alineatul 3 al articolului 150 din Regulamentul Senatului a fost declarat neconstitutional, informeaza NewsIn.

"Am decis ca in termen de o saptamana, pana lunea-martea viitoare, sa solicitam Comisiei pentru Regulament luarea in discutie a acestui alineat 3 al articolului 150, pentru a veni si a corecta in sensul in care CCR s-a pronuntat si sa punem imediat in urma votului asupra modificarii Regulamentului, sa punem in discutie acest raport si solicitarea Parchetului, pentru ca plenul Senatului sa poata decide constitutional si in consonanta cu Regulamentul Senatului", a adaugat Peres.

Introducerea pe ordinea de zi a votarii raportului in cazul lui Serban Mihailescu a fost amanata in repetate randuri, desi senatorii juristi s-au exprimat asupra cazului pe 19 martie.

In octombrie 2008, Curtea a declarat neconstitutional textul articolului150 alineatul 3 din regulamentul Senatului, care prevedea ca "hotararea" privind urmarirea penala a membrilor Guvernului "se adopta cu votul majoritatii senatorilor". CCR a invocat ca alineatul in cauza contravine Constitutiei, care prevede, la art.76, alin. 2, ca "legile ordinare si hotararile se adopta cu votul majoritatii membrilor prezenti din fiecare Camera".

"Potrivit art.147 alin.(1) din Constitutie, dispozitiile din regulamente, constatate ca fiind neconstitutionale, isi inceteaza efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curtii Constitutionale daca, in acest interval, Parlamentul nu pune de acord prevederile neconstitutionale cu dispozitiile Constitutiei. Pe durata acestui termen, dispozitiile constatate ca fiind neconstitutionale sunt suspendate de drept", a subliniat CCR.

In sedinta din 19 martie, Comisia juridica a Senatului nu a reusit, in lipsa voturilor necesare, sa acorde nici un vot pentru inceperea urmaririi penale a lui Serban Mihailescu, nici unul impotriva, astfel ca raportul senatorilor juristi nu contine vreo recomandare.

Senatorii din Comisia juridica a Senatului argumenteaza, in raportul asupra solicitarii Parchetului General de incepere a urmaririi penale in cazul senatorului PSD, Serban Mihailescu, ca probele din dosarul DNA sunt, in parte, nule, "motiv pentru care votul a fost atat de strans".
Raportul, obtinut de NewsIn, precizeaza ca, "supusa la vot, propunerea de incepere a urmaririi penale nu a intrunit numarul necesar de voturi (4 senatori si-au exprimat optiunea pentru <<DA>>, si 4 senatori - pentru <<NU>>", fapt pentru care Comisia nu poate recomanda plenului Senatului un vot in favoarea avizarii inceperii urmaririi penale.

In argumentatia senatorilor juristi se face referire la probele considerate nule in dosarul lui Mihailescu, invocandu-se decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie care a retrimis DNA dosarul cauzei, ca urmare a declararii neconstitutionale a Legii 155/1999 privind responsabilitatea ministeriala. Aceleasi probe, insa, sunt considerate de Parchetul General, intr-o scrisoare adresata Comisiei juridice, ca avand "valoarea unor acte premergatoare, pentru a stabili daca exista suficiente indicii pentru a justifica inceperea urmaririi penale".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.