Ministrul de externe Cristian Diaconescu va efectua de marti pana joi o vizita oficiala la Londra, urmarind sa identifice, alaturi de oficialii britanci, noi domenii de cooperare intre cele doua tari, modalitati de intensificare a schimburilor economice si a investitiilor britanice in Romania.

Potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe, Cristian Diaconescu va avea, pe parcursrul vizitei, intrevederi cu David Miliband, secretar de stat pentru afaceri externe, John Cunliffe, consilierul premierului Gordon Brown pentru afaceri europene si afaceri economice internationale, William Hague, ministrul afacerilor externe in guvernul din umbra (shadow government) al opozitiei conservatoare si cu membri ai grupului parlamentar pentru Romania din Parlamentul britanic.

De asemenea, seful diplomatiei romane va sustine o conferinta cu tema "NATO transformation after Strasboug-Kehl: a Romanian Perspective", la Chatham House, un think-tank britanic. Acesta se va intalni si cu corespondentii romani de presa din Marea Britanie si cu jurnalisti britanici.

Ministrul va avea o intrevedere si cu un grup de oameni de afaceri. Pe parcursul vizitei, ministrul roman va exprima interesul Romaniei pentru consolidarea parteneriatului strategic cu Marea Britanie si identificarea unor noi domenii de cooperare, cat si pentru intensificarea schimburilor economice si a investitiilor britanice in Romania. Totodata, ministrul roman va aduce in discutie cooperarea in domeniul energetic intr ecele doua tari, in domeniul problematicii de securitate, al afacerilor interne si al justitiei.

Temele aflate in atentie pe agenda europeana si dosarele de interes in care cele doua tari au abordari convergente - schimbari climatice, energie, extinderea Uniunii Europene - vor constitui, de asemenea, puncte importante pe agenda vizitei ministrului roman.

Comunicatul ministerului anunta ca in cadrul discutiilor va fi abordata si situatia din vecinatatea estica, Sinergia Marii Negre, Parteneriatul Estic, Caucaz si Asia Centrala, Balcanii de Vest, evolutia situatiei in Orientul Mijlociu, Afganistan, Pakistan, Iran, Irak.

Marea Britanie a anuntat in decembrie 2008 ca isi va mentine restrictiile de pe piata muncii pentru romani, moment in care MAE roman a comunicat ca este "profund dezamagit de aceasta masura", considerand-o contrara spiritului Strategiei de la Lisabona. In opinia MAE, romanii nu exercita o asemenea presiune pe piata muncii din Marea Britanie, incat sa justifice masuri de protectie.

De altfel, comenteaza NewsIn, datele Ministerului britanic de Interne arata ca numarul romanilor care au solicitat permise de munca in Marea Britanie a ajuns in 2008 la 2.160, in scadere cu 30% fata de nivelul din 2007, in acelasi timp scazand si rata de aprobare a acestor permise, de la 70% in 2007 la 50% in 2008. In ultimul trimestru al anului 2008, octombrie-decembrie, au fost inregistrate 445 de solicitari pentru permise de munca din partea romanilor, fata de 665 in aceeasi perioada a anului trecut.

Marea Britanie a restrictionat accesul romanilor si bulgarilor pe piata muncii, cand cele doua tari au devenit membre ale UE. Cetatenii romani si bulgari pot lucra in Marea Britanie doar ca persoane fizice autorizate, persoane cu permise de munca inalt calificata sau cu permis pentru munca sezoniera in agricultura si in industria de procesare a alimentelor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.