Omul de afaceri liberal Dinu Patriciu a declarat luni seara, la TVR, ca noul presedinte al PNL il poate invinge pe Traian Basescu, poate impune un Guvern liberal si da formatiunii o imagine mai apropiata de liberalism decat cea din ultimii patru ani.

"Cred ca PNL are nevoie de o schimbare, de o figura noua, atunci cand starea lui s-a schimbat - de la putere in opozitie", si-a argumentat Patriciu preferinta pentru Antonescu, recunoscand ca l-a votat ca presedinte al PNL. El a adaugat ca imaginea lui Calin Popescu Tariceanu a fost erodata de guvernare si a sustinut ca fostul Cabinet "s-a sprijinit pe suporturi neliberale". Omul de afaceri a mentionat ca aceasta nu este "un repros" pentru ca "nu avea cum sa faca altceva in situatia politica a ultimilor patru ani", relateaza NewsIn.

Totusi, Patriciu a insistat ca, prin alegerea lui Antonescu, PNL va avea o imagine mai apropiata de liberalism decat cea transmisa in ultimii patru ani. Cat priveste calitatile noului presedinte al PNL, omul de afaceri s-a referit la el ca la un "intreprinzator in politica", chiar daca a avut optiunea de a nu se ocupa de afaceri. "E un om pragmatic si un om tanar", a sintetizat el.

Omul de afaceri a tinut sa puncteze ca atat Calin Popescu Tariceanu, cat si Crin Antonescu "au convingeri comune", dar pe primul l-a "uzat" guvernarea. Astfel ca, a continuat el, "Crin are capacitatea de a mobiliza energiile liberalilor pentru a impune un Guvern liberal sau un presedinte liberal in Romania prin votul popular".

"Sunt absolut convins ca Antonescu il poate invinge pe Traian Basescu", a mai afirmat Patriciu. El a mentionat ca "oricine intra in turul doi il va invinge pe actualul presedinte". Intrebat despre varianta unui candidat unic impotriva lui Basescu, omul de afaceri a comentat ca, "din fericire", exista un sistem electoral cu doua tururi de scrutin, iar in turul al doilea cel mai probabil ca se vor "uni fortele".

Patriciu a mai comentat ca a fost prezent la toate congresele PNL din 1990, astfel ca ar fi fost o "greseala" din partea sa sa nu participe si de aceasta data. El a adaugat ca spriijinul sau pentru PNL este "constant" la vedere, nu neaparat pentru un om sau altul, iar de aceasta data nu a putut sa-si faca publica optiunea pentru Antonescu tocmai pentru ca nu ar fi avut "dreptul", stiind ca poate influenta votul. "Ar fi fost absolut incorect si impotriva constiintei mele", a afirmat el.

Omul de afaceri a tinut sa sublinieze ca nu are "nimic de-a face cu jocul politic". "In niciun caz nu voi intra in jocul politic", a afirmat Patriciu, cu sublinierea ca el insusi reprezinta, in prezent, "doar un vot" in PNL si, pentru o perioada indelungata de acum inainte, va ramane doar atat. Totusi, el a povestit ca a avut o discutie cu Antonescu, la Congres, prilej cu care si-a exprimat convingerea asupra unor "aspecte manageriale" ale modului in care un partid trebuie sa "functioneze", anume pe o "structura manageriala eficienta", iar nu prin "tot felul de sfaturi ale batranilor" in care intalnesc 20-30 de oameni.

Omul de afaceri a interpretat ca Antonescu nu i-a adresat multumiri publice la Congresul Extraordinar al PNL, ci a recunoscut "o istorie", ceea ce a facut si Tariceanu, ca premier, cand a avut o pozitionare similara fata de el, cu referire la atacurile publice la adresa sa, din urma cu cativa ani. "De aceea ii pretuiesc pe-amandoi", a declarat Patriciu.

Totusi, liberalul s-a ferit sa comenteze o posibila apropiere de PD-L. In opinia sa, mai important pentru PNL ar fi sa-si intareasca "personalitatea liberala" si sa aiba un program clar care sa-i permita reajungerea la putere, "dar nu fara un scop".

Intrebat despre pozitia lui Tariceanu in PNL, Patriciu a comentat ca acesta "cu siguranta va avea o mare influenta", deoarece cei prezenti la Congres "ii erau recunoscatori" pentru ceea ce a facut din PNL. Totusi, liberalul a comentat ca fostul premier ar fi avut mai putine sanse decat Antonescu la prezidentiale, pentru ca "uzura guvernarii si-a spus cuvantul".

Dinu Patriciu a comenat si ca "favorabilitatea sa" in societatea romaneasca este mai mare decat cea a partidului, astfel ca perceptii precum cele exprimate de Bogdan Olteanu, cum ca omul de afaceri este "o povara de imagine", este putin grabita. El s-a referit la beneficiile indirecte de imagine pe care le poate aduce PNL.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.