In acest sfarsit de saptamana se organizeaza Congresul Extraordinal al PNL pentru alegera presedintelui de partid, al vicepresedintilor si pentru prima data, alegerea unui prim-vicepresedinte.

De asemena in cadrul Congresului ce va avea loc pe 20 - 21 martie se va propune si proiectul de modificare al statutului PNL si modificari vizand atributiile functiilor de conducere ale partidului.

Astfel, in Congresul Extraordinar PNL, pentru functia de Presedinte al partidului se vor “lupta” Calin Popescu Tariceanu si Crin Antonescu.

Pentru functia, mai nou introdusa, de prim-vicepresedinte se vor “duela” Teodor Atanasiu, Ludovic Orban, Marian Petrache si Romeo Stavarache. Iar pentru cele 14 functii de vicepresedinti candideaza 29 de membrii.

La nivel national, PNL are urmatoarele organisme de conducere: Congresul, Delegatia Permanenta, Consiliul National Executiv, Biroul Politic Central. Pana acum, conducerea era asigurata, in ordine, de Congres, Consiliul National, Delegatia Permanenta si Biroul Politic Central, transmite NewsIn.

Congresul partidului are, printre atributii, alegerea presedintele partidului si prim vicepresedintelui partidului, aceasta din urma fiind o functie nou introdusa in structura de conducere. De asemenea, Congresul alege uninominal 29 de membri titulari ai Biroului Politic Central astfel: 21 de membri in ordinea descrescatoare a numarului de voturi obtinute si opt membri dintre candidatii propusi de primele 8 filiale PNL conform mediei ponderate a rezultatelor obtinute la alegerile locale, parlamentare si europene. Tot Congresul alege 14 vicepresedinti din randul celor 29 de membri titulari ai Biroului Politic Central.

In cazul alegerii celor 21 de membri ai Biroului Politic Central, pentru ca buletinul de vot sa fie valabil, trebuie votati cel putin 17 si cel mult 21 de candidati.

Dintre atributiile Congresului, cea privind aprobarea fuziunilor cu partide politice este preluata de Delegatia Permanenta, care aproba si aliantele cu partide politice, precum si orice alte intelegeri politice negociate si propuse de Biroul Politic Central. Printre membrii DP se numara inclusiv comisarul european, in cazul in care acesta este membru PNL.

Delegatia Permanenta preia atributia fostului Consiliu National in ceea ce priveste desemnarea candidatului PNL la functia de presedinte al Romaniei. DP stabileste candidatul partidului la functia de prim ministru, la propunerea Biroului Politic Central, stabileste candidatul la functia de presedinte al Camerei Deputatilor si pe cel la functia de presedinte al Senatului. Delegatia Permanenta alege si revoca secretarul general, la propunerea presedintelui partidului.

Cat priveste Consiliul National Executiv, acest for valideaza candidatii pentru alegerile parlamentare, ca si propunerea Biroului Politic Central privind candidatii pentru alegerile parlamentare.

Biroul Politic Central propune Consiliul National Executiv candidatii pentru functiile din Guvern si administratia publica centrala.

Modificari la nivelul conducerii PNL

Noul Statut are prevazute si modificari in ceea ce priveste atributiile presedintelui partidului. Astfel, presedintele partidului nu mai are dreptul, ca pana acum, sa mai propuna Delegatiei Permanente candidatii pentru cate un colegiu la Camera Deputatilor si un colegiu la Senat, in circumscriptia electorala Bucuresti pentru alegerile parlamentare. De asemenea, in noua varianta, presedintele PNL stabileste responsabilitatile pe domenii ale vicepresedintilor si membrilor Biroului Politic Central.

In cazul vacantarii functiei de presedinte sau in situatia in care presedintele este in imposibilitatea de a-si exercita functia, responsabilitatile acestei functii se asigura cu caracter interimar de catre prim vicepresedintele partidului, iar nu de un vicepresedinte desemnat de BPC, asa cum era pana acum.

Prim vicepresedintele partidului indeplineste responsabilitati privind coordonarea activitatilor organizatorice si cele ale comisiilor de specialitate constituite in cadrul Delegatiei Permantente. Secretarul general raspunde de sistemul informational si de aparatul de lucru si asigura comunicarea dintre organismele de conducere la nivel central si filialele teritoriale si gestiunea patrimoniului partidului.

Secretarul general participa la sedintele Biroului Politic Central cu drept de vot consultativ, ca si pana acum, dar nu mai are restrictia de a nu mai ocupa nicio alta functie intr-un organism de conducere din partid.

Vechimea minima necesara pentru a candida intr-o structura de conducere a partidului este de doi ani la nivel national, iar nu un an, ca pana acum.

La nivel teritorial, in cazul in care functia de presedinte al filialei teritoriale este vacanta se organizeaza alegeri pentru functia de presedinte in termen de 3 luni, cu exceptia unei perioade de 3 luni anterioara datei alegerilor europene, parlamentare sau a alegerilor locale, termenul scazand la jumatatea celui actual. In aceasta situatie functia de presedinte va fi indeplinita pana la alegeri de catre un vicepresedinte, desemnat de Biroul Politic Teritorial respectiv.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.