Presedintele Asociatiei 21 Decembrie, Teodor Maries, a declarat, joi, ca va contesta decizia procurorilor de scoatere de sub urmarire penala a lui Ion Iliescu si alti 30 invinuiti in dosarul Mineriadei din 13 – 15 iunie 1990.

De asemenea, Teodor Maries, a cerut public purtatorului de cuvant al Parchetului General, Robert Cazanciuc, sa-si dea demisia, pentru ca ar fi dezinformat opinia publica in momentul in care a dezmintit ca Ion Iliescu are calitatea de invinuit in dosarul Mineriadei din iunie 1990.

In replica, purtatorul de cuvant Robert Cazanciuc a declarat, pentru NewsIn, ca Parchetul General a dat dovada de maxima transparenta, din moment ce a publicat pe site integral textul rezolutiei prin care Ion Iliescu a primit solutia de scoatere de sub urmarire penala pentru infractiunile de subminare a economiei nationale.

Intr-o conferinta de presa, presedintele Asociatiei 21 Decembrie a precizat ca, pe 23 martie, va organiza un protest la CEDO pentru „o mai buna comunicare cu sectia romana”.

Teodor Maries a mai declarat ca revocarea procurorului Dan Voinea este “o comanda politica a partidelor aflate la guvernare, ordonate direct de Ion Iliescu”. “Vreau sa vad daca presedintele Romaniei, Traian Basescu, este capabil sa semneze revocarea singurului procuror care l-a pus sub urmarire pe Ion Iliescu”, a adaugat Teodor Maries.

Dan Voinea, revocat de CSM din functia de adjunct al Sectiei Parchetelor Militare

Maries a precizat ca are in intentie sa ii ceara presedintelui Romaniei revocarea din functie a procurorului general, Laura Codruta Kovesi, precum si a prim-adjunctului procurorului general, Tiberiu Nitu, insa va lua aceasta decizie impreuna cu celelalte organizatii de revolutionari.

Teodor Maries a aratat, joi, in cadrul conferintei de presa, un act care ar fi semnat de Tiberiu Nitu, in care acesta ar fi declarat ca a tras cu arma in cladirile de vizavi de Televiziunea Romana in noaptea de 21 spre 22 decembrie 1989 si 22 spre 23 decembrie, fiind la vremea aceea militar.

„In noaptea de 21/22 decembrie 1989 am tras cu arma din dotare peste Calea Dorobanti, in casele situate pe aceasta strada. Arat faptul ca am primit ordin sa tragem in acele cladiri, intrucat acolo ar fi teroristi (...) In noaptea de 22/23 decembrie 1989 am fost tot pe acoperisul cladirii „Corp Studiouri” si impreuna si cu civili, care nu stiu de unde, dar aveau si arme, am tras in cladirile situate pe Calea Dorobanti, vizavi de Televiziune”, se arata in declaratia ce ar fi semnata de Tiberiu Nitu si care, spun revolutionarii, este din dosarul procurorului de la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor.

In declaratie, se mai arata ca Tiberiu Nitu ar fi participat la „apararea Televiziunii” si in urmatoarele luni, in ianuarie 1990 si in perioada 13-15 iunie 1990.

In baza acestei declaratii, Tiberiu Nitu ar fi obtinut si certificat de revolutionar, in noiembrie 1996.

Presedintele Asociatiei 21 Decembrie, Teodor Maries, a declarat miercuri ca scoaterea de sub urmarire penala a a lui Ion Iliescu s-a facut la comanda politica, chiar daca "toata tara stie ca Iliescu este vinovatul numarul unu pentru evenimentele de la Mineriada".

"Gestul scoaterii de sub urmarire este absolut facut la comanda politica de actuala putere, pentru ca Ion Iliescu este la putere" , a declarat, pentru NewsIn, Teodor Maries.

De asemenea, Teodor Maries a spus ca Iliescu, desi stia, nu a recunoscut niciodata ca este invinuit in acest dosar. "Iliescu nu a recunoscut niciodata ca este invinuit in dosarul Mineriadei. Nu a recunoscut niciodata. Ori a mintit el pana acum ca nu recunostea, ori sunt acum nebuni procurorii de la DIICOT si mint ca l-au scos de sub urmarire", a afirmat presedintele Asociatiei 21 Decembrie.

"Nu stiu nimic si nu comentez", a fost replica fostului presedinte, solicitat, in luna februarie, sa comenteze faptul ca are calitatea de invinuit in dosarul Mineriadei din iunie 1990, in legatura cu evenimentele din 14-15 iunie. Intrebat daca are vreo informatie despre acest dosar, Iliescu a raspuns: "Nu am niciuna".

Ion Iliescu, Virgil Magureanu si ceilalti invinuiti scosi de sub urmarire pentru subminarea puterii de stat, acte de diversiune si comunicare de informatii false, la mineriada din iunie '90, vor fi cercetati in continuare pentru alte infractiuni, intr-un dosar disjuns, potrivit ordonantei DIICOT.

Iliescu, scos de sub urmarire penala in dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990

Potrivit aceleiasi Ordonante din 10 martie, prin care DIICOT a decis scoaterea de sub urmarire penala a lui Ion Iliescu, Virgil Magureanu si a altor aproape 30 de persoane, pentru infractiuni precum subminarea puterii de stat, acte de diversiune si comunicare de informatii false, la mineriada din 13-15 iunie 1990, a decis, de asemenea, declinarea competentei in favoarea Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului General pentru solutionarea cauzei cu privire la alte infractiuni, reiese din documentul DIICOT postat miercuri seara pe site-ul Parchetului General.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.