Presedintele CN al PSD, Adrian Nastase, a declarat luni ca Parlamentul doar ratifica, in ultima etapa, un acord cu FMI, si ca o consultare in avans este inutila, el adaugand ca Traian Basescu foloseste in scopuri electorale aceasta tema

Fostul premier a explicat ca Parlamentul intervine doar pentru ratificarea unui eventual acord incheiat cu FMI si ca o consultare in avans propusa de presedinte nu are decat scopuri electorale. "Parlamentul nu poate sa spuna de la inceput: dam mandat pentru negocieri, iar la sfarsit sa ratifice acordul. Este o chestiune absolut aberanta. Traian Basescu putea sa invite niste prieteni, sa-i intrebe ce parere au, unii parlamentari, poate oameni politici, sa se consulte cu ei", a sustinut Nastase, citat de newsIN.

El a adaugat ca, dupa ce a sugerat ca "Parlamentul nu trebuie sa se implice nici macar in chestiuni minore cum ar fi aprobarea unor legi, coduri si altele", Basescu vine acum "cu o anumita smerenie la Parlament" pentru a cere un punct de vedere in legatura un eventual acord cu FMI.

Nastase a explicat apoi pasii procedurali pentru contractarea unui imprumut. Mai intai, a aratat Nastase, se trimite la FMI o scrisoare de intentie semnata de catre ministrul de finante si de catre guvernatorul Bancii Nationale, urmata de un raspuns din partea FMI-ului. Dupa aceea, acordul este aprobat de catre Guvern si, in ultima etapa, este transferat pentru ratificare la Parlament.

"Acest acord poate sa presupuna si un imprumut care insa nu merge decat la Banca Nationala pentru a echilibra unele probleme care tin de balanta de plati - si acestea au fost acordurile stand-by - dar poate sa existe si un acord de tip preventiv care inseamna doar mentinerea cadrului de consultare in conditiile in care, Romania fiind din anii ’70 membru al FMI are aceste runde de consultari cu Fondul Monetar", a mai detaliat deputatul.

Adrian Nastase a aratat ca FMI poate impune unele restrictii referitoare la cheltuielile sociale si pus pe seama acestor temeri disputele din clasa politica in legatura cu acest subiect. "Sigur insa, FMI-ul este un contabil foarte dur si el, in momentul in care intervine, oferind si credibilitate in exterior pentru alte tipuri de imprumuturi si pentru imprumuturi cu costuri si dobanzi mai mici, el se uita cu seriozitate, cu atentie, daca nu cumva veniturile anticipate nu sunt in realitate puse putin cam idealist in cadrul bugetului. De aici, o anumita teama de a lasa cumva ca aceste elemente care tin pana la urma si de proiecte sociale importante sa nu intre intr-o logica a FMI-ului care sa restranga cheltuielile inclusiv pentru proiecte sociale", a mai spus vicepresedintele Camerei, opinand ca decizia politica va fi una destul de dificil de luat.

El a mai sustinut ca un acord cu Fondul are si aspecte pozitive, dar si negative si ca nu trebuie facute niste imprumuturi "doar asa, ca sa ai niste bani in buzunar".

Presedintele Traian Basescu se va adresa Parlamentului luni, la ora 16, pe tema deficitului de cont curent si a eventualitatii contractarii unui credit extern, aceasta tema, anuntata la Varsovia. Seful statului a facut insa publica tema pe care o va aborda de la tribuna Parlamentului pe 5 martie, intr-o vizita oficiala la Varsovia, data la care a anuntat ca va vorbi despre modul in care trebuie acoperit deficitul de cont curent. Presedintele a subliniat, in declaratia sa, ca este optiunea Legislativului si a populatiei daca se vor impune "vremuri de austeritate", dar si daca Romania va contracta un credit extern pentru a face fata crizei.

"Va fi o optiune a Parlamentului, a romanilor daca ne punem o centura de siguranta (...) sau vom incerca sa ne incadram in resursele pe care le avem (...) Eu, in acest sens, ma voi adresa Parlamentului luni. Sper sa desprindem o abordare, atat a Parlamentului, cat si a populatiei, pentru ca nu poti sa impui vremuri de austeritate daca populatia refuza, daca Parlamentul refuza", a afirmat seful statului. El a adaugat ca face parte din categoria optimistilor, aratandu-se convins ca Romania va avea o crestere economica pozitiva. "Nu inseamna ca Romania nu se gandeste sa-si puna o centura de siguranta printr-un credit extern, sa-l tinem in rezerva daca situatia economica s-ar deteriora mult mai tare", a spus Basescu la Varsovia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.