Guvernul a adoptat miercuri proiectele Codurilor Penal, de Procedura Penala si de Procedura Civila, a declarat premierul Emil Boc. Aceste coduri vor fi dezbatute de parlament in regim de urgenta, a adaugat ministrul justitiei, Catalin Predoiu.

"Cele trei proiecte de acte normative pleaca astazi la Parlament", a afirmat prim-ministrul Emil Boc. El a adaugat ca aceste proiecte raspund exigentelor UE si au ca scop ridicarea monitorizarii justitiei de catre Comisia Europeana. De asemenea, acestea nu vor intra imediat in vigoare dupa ce vor fi adoptate de Parlament, fiind nevoie de o perioada de tranzitie, pana cand acestea vor fi aplicate.

"Cele trei proiecte de coduri creeaza premisele modernizarii sistemului judiciar, fiind un pas decisiv pentru continuarea reformei justitiei", a declarat ministrul justitiei, Catalin Predoiu. Acesta a mai declarat ca in dezbaterile publice, aceste proiecte au primit avizul expertilor, a CSM-ului si a Ministerului Public si stau la dispozitia societatii civile. "Proiectele de coduri vor fi dezbatute de Parlament in regim de urgenta, iar dupa adoptarea lor se va efectua un studiu de impact in vederea stabilirii numarului de resurse umane si financiare necesare aplicarii lor", a adaugat Predoiu. El a spus ca este nevoie de o perioada de timp de 1-2 ani pentru ca aceste coduri sa fie cunoscute de specialisti si opinia publica.

"Codurile vor fi implementate dupa o perioada de un an jumatate, doi ani, pentru a se lua la cunostinta prevederile acestora de catre specialisti, dar si de catre opinia publica, asa cum ele vor fi adoptate de Parlament", a declarat Predoiu, la finalul sedintei de miercuri a Executivului.

De asemenea, fisele tehnice sunt postate pe pagina de internet a Ministerului Justitiei, unde pot fi postate amendamente de catre experti si reprezentanti ai societatii civile.

Potrivit NewsIn, Executivul doreste adoptarea proiectelor de coduri pana in luna iunie, astfel incat Romania sa-si poata respecta angajamentul luat fata de Uniunea Europeana, a declarat vicepresedintele PD-L, Gheorghe Flutur, la inceputul saptamanii.

Flutur a declarat ca Executivul urmeaza sa-si asume raspunderea pentru Coduri in fata Parlamentului, in luna mai, astfel incat procedura de adoptare a acestor legi sa fie finalizata de Parlament pana in luna iunie.

Guvernul isi va asuma raspunderea pe cele patru Coduri din justitie in luna mai


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.