Vicepresedintele PD-L, Gheorghe Flutur, a declarat ca Executivul urmeaza sa-si asume raspunderea, in luna mai, pentru adoptarea Codurilor Penal, de Procedura Penala, Civil si de Procedura Civila, o discutie preliminara urmand sa aiba loc miercuri.

Flutur a spus ca Executivul doreste ca aceste Coduri sa fie adoptate pana in iunie, astfel incat Romania sa-si poata respecta un angajament luat fata de Uniunea Europeana. "Dorim continuarea reformei in justitie prin adoptarea celor patru Coduri. Miercuri discutam la Guvern trei din cele patru Coduri. Maine vor fi finalizate, iar poimaine vor fi analizate intr-o prima lectura de catre Guvern", a anuntat Boc, la finele sedintei Biroului Permanent al PD-L, desfasurata luni. Unul dintre aceste Coduri, cel civil, urmeaza sa fie finalizat ceva mai tarziu.

Insa, in Parlament, Executivul isi va asuma raspunderea pe toate patru simultan, in luna mai, astfel incat procedura de adoptare a acestor legi sa fie finalizata pana in luna iunie.

PSD si PD-L au decis si infiintarea a doua comisii parlamentare care sa dezbata Codurile din justitie. "Este un angajament fata de Uniunea Europeana si noi dorim sa ne onoram acest angajament. Mai ales, ca intrarea efectiva in vigoare a Codurilor va mai dura aproape un an", a conchis Flutur.

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat luni ca formatiunea sa va organiza o dezbatere publica pe subiectul celor patru Coduri din Justitie.

"Pe langa constituirea comisiilor de specialitate in cele doua Camere ale Parlamentului, PSD a decis lansarea unei dezbateri publice care se va articula intr-o dezbatere publica mai larga in jurul acestor fundamentale documente ale arhitecturii sistemului judiciar din Romania. Saptamana viitoare va avea loc o prima dezbatere publica in care vom invita cei mai reputati specialisti pentru a avea o prima dezbatere cu privire la aceste importante coduri, tocmai penru a putea sa aducem transparenta necesara si eventuale modificari proiectului de lege pe care Guvernul il va adopta in sedinta de miercuri", a anuntat liderul social-democrat.

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat saptamana trecuta pentru NewsIn, dupa intalnirea de la Cotroceni pe tema raportului CE, ca MJ va trimite Guvernului proiectele de Coduri, urmand ca Guvernul sa le promoveze ca proiecte de legi in Parlament, sub sanctiunea asumarii raspunderii, in cazul in care "dezbaterile perlamentare esueaza".

Parlamentul trebuie sa adopte proiectele de coduri pana pe 15 mai, a mai declarat ministrul Justitiei, cu precizarea ca esecul dezbaterilor parlamentare presupune asumarea raspunderii Guvernului. "Astfel, pana la raportul din vara, vom avea Codurile adoptate", a conchis Catalin Predoiu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.