Premierul Emil Boc a declarat luni seara, la postul public de televiziune, ca Departamentul de Lupta Antifrauda isi va continua activitatea si ca a informat oficialii de la Bruxelles ca acesta isi va desfasura activitatea in mod independent.

"Am informat Comisia Europeana si responsabilii de la Bruxelles. Si acest Departament isi va continua activitatea pe criteriile pe care le avem: de independenta si de a putea gestiona corect fondurile europene", a spus Emil Boc. El a precizat ca a avut in cursul zilei de luni o discutie pe aceasta tema cu vicepremierul Dan Nica, in coordonarea caruia se afla DLAF, si a respins categoric afirmatiile potrivit carora ar fi decis desfiintarea Departamentului.

De altfel, vicepremierul Dan Nica a transmis luni un comunicat de presa in care afirma ca DLAF va continua sa fie punctul de contact pentru OLAF si sa asigure protectia intereselor financiare ale Uniunii Europene in Romania, conform rigorilor europene. "Obiectivul Guvernului Romaniei este acela de a asigura cadrul necesar imbunatatirii gradului de absorbtie a fondurilor europene, intarind totodata controlul legalitatii utilizarii fondurilor europene, scop pentru care sustine in continuare activitatea DLAF si a OLAF in Romania", se mai precizeaza in comunicatul de presa al vicepremierului.

Liberalii ameninta ca se vor adresa lui Barosso in privinta politizarii DLAF

Politizarea Departamentului pentru Lupta Antifrauda (DLAF), neregulile in cheltuirea fondurilor de preaderare si slaba capacitate institutionala pot duce la incetinirea sau suspendarea fondurilor UE, a declarat, pe 19 februarie, pentru NewsIn, Herbert Boesch, presedintele comisiei de control bugetar din PE.

"Sunt ingrijorat in ceea ce priveste independenta DLAF, inteleg ca a fost transformat intr-un fel de instrument politic al Guvernului. Este exact ceva de care nu aveam acum nevoie. Trebuie sa avem certitudinea ca banii europeni sunt cheltuiti corect si ca exista controale in acest sens. Iar pentru asta, institutiile de control trebuie sa fie independente", a explicat europarlamentarul social-democrat, transmite corespondentul NewsIn la Bruxelles.

Comisia de control bugetar din Parlamentul European a discutat marti mai multe propuneri in cadrul procedurii de analiza a felului cum a fost cheltuit bugetul UE in 2007. Una din propunerile discutate se refera in mod special la Romania si Bulgaria si cere Comisiei Europene sa elaboreze rapoarte speciale trimestriale privind cheltuirea fondurilor UE in aceste doua tari.

Motivul pentru care a fost facuta aceasta propunere, a precizat Boesch, il constituie problemele cu fondurile SAPARD suspendate in Romania si cu cele inghetate in Bulgaria, precum si numarul mare de nereguli si fraude inregistrate de Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF) in cele doua tari.

Departamentul pentru Lupta Antifrauda e pe drumul politizarii


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.