Politicienii germani nu se lasa sedusi de promisiunile guvernului roman. Crestin-democratii au declarat ca doresc sa propuna Bundestagului (parlamentul german) ca ratificarea Tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei sa aiba loc abia dupa raportul de tara al Comisiei Europene.

Convinsi ca retinerile sint rezultatul unei "lipse de informatii", premierul Tariceanu si ministrul de externe s-au aflat ieri si alaltaieri la Berlin, intr-un tur de forta in care au incercat sa-i convinga pe politicienii germani ca meritam sa fim admisi la data stabilita. Liderii romani i-au pus in tema cu reformele din ultimele luni si cu rezultatele luptei anticorputie.

Vizita era programata inca de acum doua luni. A picat insa intr-un moment delicat, in care Romania are dificultati suplimentare in a-i convinge pe europeni ca merita sa fie primita in Uniunea Europeana. Crestin-democratii sustin ideea ca respingerea Tratatului constitutional european de catre Franta si Olanda ar trebui sa duca la aminarea extinderii UE.
Singurii care au lasat impresia ca sustin fara rezerve guvernul roman au fost liberalii, cu ai caror reprezentanti Tariceanu s-a intilnit in prima zi a vizitei sale la Berlin.

Crestin-democratii promit doar o judecata corecta. Lucrurile au stat cu totul altfel la intilnirea pe care Calin Popescu-Tariceanu a avut-o cu liderul Partidului Crestin Democrat (CDU), Angela Merkel. Cunoscuta pentru faptul ca nu obisnuieste sa dea declaratii presei, doamna Merkel s-a limitat sa pozeze, la inceputul intrevederii, alaturi de primul-ministru roman, iar apoi sa-i trimita in fata presei pe purtatorul de cuvint pentru politica externa al grupului parlamentar CDU, Friedbert Pfluger, si pe purtatorul de cuvant pentru afaceri europene al crestin-democratilor, Peter Hintze. Declaratiile celor doi au fost in nota obisnuita a diplomatiei germane: politicoase, dar ferme. Pfluger a tinut sa spuna ca locul Romaniei si al Bulgariei e in Europa, lucru stiut si de Angela Merkel, care in studentie a vizitat, cu rucsacul in spate, tara noastra.

Dupa amabilitati, a urmat insa si punctul de vedere oficial legat de extindere: ratificarea de catre parlamentul german a Tratatului de aderarea a Romaniei si Bulgariei trebuie sa aiba loc abia dupa raportul de tara al Comisiei Europene, din noiembrie. "Daca raportul va arata in mod clar, documentat, ca toate criteriile de aderare au fost respectate, vom ratifica Tratatul", a spus Friedbert Pfluger. Reprezentantii CDU au promis ca Romania va avea parte de o "judecata corecta" in Parlamentul European. Crestin-democratii recunosc ca ultimele evolutii "au generat in rindul europenilor temerea ca o eventuala extindere ar putea face ca UE sa fie mult prea expusa".

Schroeder, evaziv.

Cancelarul german Gerhard Schroeder a avut o pozitie ceva mai nuantata. La sfirsitul intrevederii cu Calin Popescu-Tariceanu, el a spus ca prin Tratatul de aderare atit tarile membre UE, cit si Romania, si Bulgaria si-au asumat angajamente pe care au obligatia sa le respecte. "Exista nu putine voci care cred ca ar trebui discutate din nou deciziile in legatura cu Romania si Bulgaria. Eu vreau sa va spun ca sint adversarul acestei idei", a afirmat Schroeder. El a evitat insa se pronunte asupra propunerii de a ratifica Tratatul dupa raportul Comisiei.

Discursuri pentru alegeri

Atitudinea politicienilor germani trebuie interpretata in contextul alegerilor anticipate din toamna. Crestin-democratii, care au in sondaje peste 40 de procente, par sa ia in calcul si faptul ca primul val al largirii UE catre est a avut efecte negative asupra anumitor categorii sociale. Externalizarea unor afaceri catre tarile estice invecinate a dus la cresterea somajului in Germania. Unul dintre cei doi reprezentanti ai CDU a povestit ca in Hanovra, orasul din care provine, o importanta companie a decis sa-si mute afacerile in Romania, lasindu-i fara slujbe pe fostii angajati, iar germanii nu au o parere buna despre sprijinul financiar acordat est-europenilor.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.