Prim-vicepresedintele PD-L, Theodor Stolojan, s-a pronuntat impotriva constituirii Companiei Energetice Nationale si a precizat ca ministrul Economiei, Adriean Videanu, a informat liderii coalitiei ca o decizie definitiva se va lua in functie de studiile elaborate de experti.

Theodor Stolojan a declarat ca, in sedinta de luni dimineata a coalitiei, titularul portofoliului Economiei, Adriean Videanu, a informat conducerea coalitiei guvernamentale despre faptul ca ideea constituirii Companiei Energetice Nationale va face obiectul unor studii elaborate de catre experti care sa analizeze consecintele constituirii acestei companii-mamut. "Domnul Adriean Videanu ne-a informat ca se fac studii de catre experti, iar in functie de acestea se va discuta si problema reorganizarii sectorului energetic", a declarat Stolojan, luni, pentru NewsIn.

Stolojan a spus ca, personal, nu agreeaza ideea ca o singura companie sa domine piata romaneasca a energiei. "O singura companie energetica nu este in regula", a spus democrat-liberalul.

Tot in sedinta de luni a liderilor coalitiei dintre PD-L si PSD s-a discutat urgentarea procedurii parlamentare de aprobare a bugetului astfel incat acesta sa fie votat cat mai repede. "Guvernul a lucrat foarte repede pentru ca un termen de o luna jumatate este foarte scurt pentru elaborarea unui buget. S-a vorbit ca si procedura din Parlament-discutiile in comisii, depunerea amendamentelor si aprobarea in plen sa fie cat mai rapide", a precizat pedelistul.

Infiintarea CEN ar duce la cresterea preturilor la energia electrica vanduta consumatorilor eligibili, potrivit unui memorandum aprobat de Guvern, in document fiind invocat un studiu din 2006 ce prevede alternativa infiintarii a 2 - 5 companii de producere a energiei, echilibrate ca forta de piata.

Memorandumul, elaborat de Ministerul Economiei, a fost aprobat in sedinta de joi a Guvernului, urmand ca Executivul sa propuna Parlamentului respingerea Ordonantei de Urgenta numarul 128/2008, care prevede infiintarea Companiei Energetice Nationale, potrivit unor surse ministeriale.

Noua companie urma sa se infiinteze prin preluarea, de catre Electrica, a pachetelor de actiuni de la Hidroelectrica si de la complexurile energetice Rovinari si Turceni.

Argumentele impotriva infiintarii CEN, aduse in memorandumul elaborat de Ministerul Economiei, sunt "efectele de distorsiune a pietei concurentiale, a pietei de energie si consecintele in functionarea sistemului energetic".

"Compania nationala va detine circa 80% din puterea instalata, circa 50% din productia de energie electrica si peste 90% din serviciile de sistem. Puterea unei astfel de companii este semnificativa si, in conditiile unui management relativ independent (de exemplu management privat), aceasta isi poate impune punctul de vedere in dialogul cu autoritatile statului, la fel cum isi impun in prezent punctul de vedere distribuitorii privati", se prezinta in document riscurile crearii CEN.

Un alt argument, in ceea ce priveste riscurile, este acela ca o companie care detine 50% din piata nationala de energie electrica are o pozitie dominanta pe piata, pe care o poate utiliza in avantajul propriu si in dezavantajul celorlalti participanti pe piata si al consumatorilor de energie. "Prin manipularea cantitatilor oferite orar pe piata angro de energie electrica, poate forta cresterea preturilor sau poate crea dificultati celorlalti participanti, inclusiv poate forta falimentul unor producatori mai putin flexibili si cu costuri relativ mari".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.