Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala ordonanta prin care se interzice cumulul pensiei cu salariul primit de la stat, dupa ce a fost sesizata de Avocatul Poporului.

"Cu majoritate de voturi, Curtea a admis exeptia, constatand ca Ordonanta de Urgenta a Guvernului este neconstitutionala, deoarece afecteaza drepturile fundamentale prevazute de Constitutie, privind dreptul la munca si dreptul la pensie", se arata in decizia CCR, transmite NewsIn.

Potrivit deciziei, OUG contravine articolului 115 alineatul 6 din Constitutie. Acesta prevede ca ordonantele de urgenta nu pot fi adoptate in domeniul legilor constitutionale, nu pot afecta regimul institutiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertatile si indatoririle prevazute de Constitutie, drepturile electorale si nu pot viza masuri de trecere silita a unor bunuri in proprietate publica.

Cum comentati decizia Curtii Constitutionale? Sunteti pro sau contra ordonantei lui Boc? Asteptam parerile voastre pe forum!

"In functie de decizia pe care o va lua Curtea Constitutionala vom decide daca vom modifica sau nu aceasta Ordonanta, intrucat CCR este instanta suprema in ce priveste constitutionalitatea unei legi. Tin sa precizez, insa, ca indiferent de atacurile care vor fi indreptate impotriva acestei Ordonante, noi nu vom renunta la promovarea unei legi in acest sens in Parlament", declara, in urma cu o saptamana Marian Sarbu pentru NewsIn.

Reprezentantul Avocatului Poporului a sustinut joi, in fata magistratilor Curtii Constitutionale, ca ordonanta de urgenta a Guvernului incalca dreptul la munca si la pensie, care sunt drepturi fundamentale, prevazute de legea fundamentala. Guvernul nu si-a trimis reprezentant, sustinerile in apararea controversatei OUG 230/2008 fiind comunicate in scris.

Procurorul a sustinut, in replica la cele spuse de reprezentantul Avocatului Poporului, ca ordonanta atacata nu incalca dreptul la munca si la pensie. "Cumulul pensiei cu salariul este un drept pe care legiuitorul il acorda sau nu, nu este un drept constitutional", a mai spus reprezentantul Ministerului Public, cerand magistratilor CCR sa respinga exceptia de neconstitutionalitate.

Dezbaterile privind ordonanta, care au durat aproximativ 30 de minute, au fost "perturbate" de vicepresedintele PRM, Lucian Bolcas, care a solicitat magistratilor sa-l lase sa sustina o cerere de interventie in favoarea Avocatului Poporului. Desi judecatorii CCR au incercat sa-i explice lui Bolcas, care este si avocat de profesie, ca legislatia privind activitatea Curtii nu permite decat cererile de interventie din cadrul proceselor care ajung la Curtea Constitutionala prin sesizarea de catre o instanta, vicepresedintele PRM nu s-a dat batut. In cele din urma, magistratii au cedat si i-au acordat lui Bolcas un minut pentru a-si sustine interventia in favoarea Avocatului Poporului, ceea ce ar putea crea un precedent.

In sala au fost prezenti si reprezentanti ai Comisariatului pentru Societatea Civila, care au inaintat magistratilor un memoriu, in care sustin exceptia de neconstitutionalitate invocata de Avocatul Poporului.

Avocatul Poporului a sesizat pe 7 ianuarie, din proprie initiativa, Curtea Constitutionala cu privire la ordonanta ce interzice cumului pensiei cu salariul primit de la stat. Ioan Muraru s-ar afla, potrivit PNL care a cerut sesizarea CCR, in conflict de interese, fiind la randul sau printre cei care beneficiaza de ambele categorii de venituri.

Guvernul a formulat saptamana trecuta raspunsul la sesizarea de neconstitutionalitate ridicata de Avocatul Poporului in legatura cu OUG 230/2008, in care se argumenteaza ca prevederile Ordonantei de urgenta sunt constitutionale.

Tot saptamana trecuta, premierul Emil Boc a declarat ca Guvernul va sustine la CCR ca Executivul are obligatia sa asigure resurse financiare bugetare pentru toate categoriile, dar va invoca si o decizie anterioara a Curtii, potrivit careia Constitutia nu impiedica interzicerea cumularii pensiei cu salariul daca prevederea se aplica pentru toti cetatenii. "Noi nu ingradim dreptul la munca, noi doar spunem ca un cetatean pe bani publici trebuie sa opteze fie pentru salariu, fie pentru pensie, pentru ca acest buget public nu este nesfarsit, iar guvernantii au obligatia sa asigura resurse financiare pentru toate categoriile sociale", a declarat premierul Emil Boc.

El a invocat si decizia CCR numarul 375 din 2005, potrivit careia "nicio dispozitie constitutionala nu impiedica legiuitorul sa suprime cumulul pensiei cu salariul, cu conditia ca aceasta masura sa se aplice in mod egal pentru toti cetatenii".

Sub incidenta ordonantei intra si patru judecatori CCR. Aspazia Cojocaru, Ion Predescu, Nicolae Cochinescu si Acsinte Gaspar sunt judecatorii care primesc si pensie, si salariu, in conditiile in care CCR are in total noua judecatori.

Prin ordonanta de urgenta publicata pe 5 ianurie, in Monitorul Oficial, plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care "beneficiarul unei pensii pentru limita de varsta realizeaza venituri din exercitarea unei functii remunerate in cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare, precum si in cadrul regiilor autonome, societatilor si companiilor nationale si societatilor la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat sau de o unitate administrativ-teritoriala".

In termen de 15 zile de la data publicarii OUG, persoanele care cumuleaza in prezent statutul de pensionar cu cel de salariat la stat trebuie sa opteze pentru una dintre cele doua calitati.

Decizia de neconstitutionalitate s-a mutat acum la Palatul Victoria, iar Guvernul trebuie sa decida cum va modifica aceasta Ordonanta pentru ca ea sa fie in conformitate cu Constitutia.

Iliescu: 'Masura salveaza Guvernul de la gafa pe care a comis-o'


Sindicate Educatie: Executivul nu cunoaste legile


Boc: Vom initia un proiect de lege prin care vom interzice cumulul pensiei cu salariul

Prigoana: CCR valideaza o lege discriminatorie prin care 'unii cetateni ai Romaniei sunt mai cetateni decat ceilalti'


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.