Publicatia noteaza ca Theodor Stolojan "s-a eschivat" brusc de la nominalizarea pe care o facuse seful statului saptamana trecuta, iar acum toti comentatorii politici din Romania isi dau cu presupusul despre motivele ce ar fi putut sa-l determine pe Stolojan sa faca acest pas.
"Emil Boc vrea sa se supuna in cel mai scurt timp validarii Parlamentului. Liderul democrat-liberal semnase duminica actul prin care era consfintita coalitia cu PSD. Impartirea posturilor de ministri nu a fost prevazuta in documentul semnat dintre cele doua partide, astfel ca negocierile vor continua la Bucuresti", scrie Die Welt, care atrage atentia ca Boc este vazut ca "un sustinator neconditionat al presedintelui Traian Basescu". Publicatia germana nu uita sa mentioneze ca Boc, ca primar al Clujului, a reusit sa dezvolte puternic orasul din punct de vedere industrial si ca, printre alte companii, si Nokia a deschis o fabrica in zona, dupa ce a inchis-o pe cea de la Bochum.
Cotidianul Frankfurter-Rundschau (FR) dedica la randul sau cateva paragrafe situatiei din Romania si atrage atentia ca varianta Stolojan era una mai echilibrata. "Desemnandu-l initial pe Theodor Stolojan ca premier, presedintele Basescu reusise sa gaseasca un expert impartial. Prin desemnarea lui Emil Boc, revin vechile ingrijorari: politicianul de 42 de ani este considerat umbra lui Basescu si este vazut de adversarii politici ca fiind doar o portavoce a presedintelui", scrie FR.
"Asa cum se prezinta democrat-liberalii astazi, ei pot fi considerati o creatie a unui presedinte imbatat de putere. (...). El s-a folosit de acest partid si in galceava sa cu guvernarea, dar si pentru excesele sale populiste". Cotidianul german cu orientare liberala atrage atentia ca "numai Stolojan era destul de vertical pentru a-l refuza pe presedinte".
Cotidianul austriac Wiener Zeitung titreaza ca in Romania "Premierul pleaca, guvernarea ramane". Theodor Stolojan a fost "responsabilul pentru elementul surpriza care a facut senzatie", la numai cateva ore dupa ce PD-L si PSD semnasera protocolul de colaborare. "PSD a dat deja semnale ca parteneriatul intre cele doua partide ramane in picioare si sub guvernarea lui Boc. Protocolul dintre PD-L si PSD prevede pasi concreti pentru stabilizarea unei industrii in impas si anumite programe sociale pentru populatia care sufera de pe urma saraciei", noteaza Wiener Zeitung.
Despre autor:
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Startup-ul românesc care a construit cea mai performantă aplicație din Europa
Sursa: start-up.ro
-
Restructurări în retail: Benetton se pregătește să închidă 500 de magazine
Sursa: retail.ro
-
Bogdan Antonescu, climatolog: „riscurile extreme din viitor pentru București”
Sursa: green.start-up.ro
-
Campanie Salt Bank: banca dublează donațiile românilor
Sursa: futurebanking.ro
-
Beneficiile consumului de broccoli și rețete delicioase
Sursa: garbo.ro
-
VIDEO: Anunțul președintelui Klaus Iohannis după anularea alegerilor: Până...
Sursa: kudika.ro
-
Câți români aleg președintele: Cum a evoluat prezența la vot în ultimii 35 de...
Sursa: wall-street.ro