Presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, a declarat la finalul negocierilor cu delegatia PSD, asa cum a anuntat si dupa negocierile cu PD-L, ca, in discutiile despre programele de guvernare ale celor doua formatiuni, s-a desprins posibilitatea unei compatibilizari a acestora, infotmraza NewsIn.

Declaratia premierului in functie s-a referit exclusiv la caracterul economic al programelor celor doua formatiuni, precum si la o singura tema politica, modificarea Legii de alegere a Parlamentului, s-a referit la chestiuni de doctrina, care situeaza statul de drept, justitia independenta si economia de piata pe pozitii inalte in ierarhia principiilor doctrinare si nu a facut nicio mentiune la postul de premier. Calin Popescu Tariceanu afirmase, la negocierile cu PDL, ca poatul de premier pentru PNL este conditia exprimata de liberali in negocierile cu toate partidele la formarea noului Executiv.

"Am discutat si pe baza programelor de guvernare ale noastre si ceea ce putem spune in aceasta faza preliminara este ca se poate considera ca este posibila o compatibilizare a acestora, sigur, in conditiile in care cota unica nu este discutabila din punctul nostru de vedere", a afirmat Tariceanu.

Presedintele PNL a prezentat drept "concluzii preliminare" faptul ca delegatia sa a "insistat foarte mult" pe elementele definitorii ale programului liberal, pe elemente de program economic, pe conditia "nediscutabila" a cotei unice de impozitare. "Am discutat foarte mult pe programul de combatere a efectelor crizei economice globale, planul de crestere economica si creare de locuri de munca", a continuat liderul liberal, fara sa dea mai multe detalii.

Tariceanu afirmase in urma discutiilor cu cei de la PD-L, avute in ziua precedenta, ca programele celo doua partide sunt asemanatoare, ca nu exista diferente considerabile, inafara uneia pe care a considerat-o "aberatie", anume marirea salariilor profesorilor.

Tariceanu a subliniat ca pentru PNL sunt importante si alte chestiuni: modificarea "erorilor" legii electorale care si-a demonstrat "neajunsurile", dar cu pastrarea principiului reprezentarii proportionale a voturilor. Dealtfel, acesta este principiul pe care se bazeaza legea aplicata la alegerile de la 30 noiembrie, care imparte voturile din colegiile neadjudecate prin vot direct prin intermediul a doua etape de redistribuire. Or tocmai principiul de redistribuire a acestor voturi a fost reclamat de PD-L, de presedintele Traian Basescu si de PSD. Toti acesti actori politici au spus ca prin redistribuirea pe principiul reprezentarii proportionale a fost avantajat PNL, partid care are circa 40% din mandate adjudecate la redistribuire, cu candidati de pe locul al treilea.

Presedintele liberalilor a vorbit, la fel ca si in discutiile cu democrat-liberalii, despre garantarea unei justitii independente, "fara interferente politice".

"Pentru noi, aceste lucruri, ca si economia de piata, sunt elemente pe care nu le putem exclude dintr-o discutie, constituie repere fundamentale pentru orice participare a PNL intr-o formula care sa guverneze Romania", a invocat Tariceanu principii doctrinare dupa negocierile cu social-democratii. La iesirea de la negocierile cu PD-L, liderul liberalilor nu a invocat atasamentul PNL fata de principiul economiei de piata.

"A fost asadar o discutie cu cei de la PSD in care si ei si-au putut prezenta punctele de vedere (...) Pentru aceasta discutie de inceput este tot ce va pot spune in acest moment. Probabil ca vom mai avea intalniri atat cu PD-ul, cat si cu PSD-ul, pentru a ajunge la o concluzie finala in perspectiva alcatuirii unei majoritati parlamentare care sa degaje un Guvern si dupa aceea o formula de prim-ministru. In aceasta faza, numai atat", a conchis presedintele PNL.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.