William Brinza, noul deputat pentru romanii din spatiul UE, inclusiv Spania si Italia, a avertizat ambasadorii, consulii si functionarii din aparatul MAE ca va avea toleranta zero fata de coruptie si fata de cei care isi urmaresc interesele personale in detrimentul intereselor emigrantilor romani.
Biroul Electoral al Circumscriptiei 43 pentru romanii din strainatate a inmanat vineri certificatele parlamentarilor care au fost declarati castigatori in colegiile din diaspora. Cei 24.000 de romani au ales patru deputati si doi senatori, dar la ceremonia de vineri au fost prezenti doar doi dintre cei sase demnitari nou alesi: William Brinza si Koto Iosif.

Brinza, candidatul PD-L, a fost ales deputat in colegiul uninominal 1, aferent spatiului UE. El a obtinut 7.324 voturi (48,13% din voturile valabil exprimate), clasandu-se pe primul loc in colegiul sau. Desi a obtinut mai putin de 50% din sufragii, a primit mandatul in urma redistribuirii voturilor.

William Brinza le-a multumit romanilor din strainatate care au venit la urne in ciuda faptului ca, in opinia sa, au fost organizate prea putine sectii de vot. El considera ca cei care au infruntat conditiile de vot mai dificile "si-au dovedit patriotismul de la mii de kilometri departare".

De asemenea, Brinza le-a multumit ambasadorilor, personalului consular si diplomatic care au dat dovada de impartialitate. Cu toate acestea, v iitorul deputat nu s-a ferit sa faca o serie de declaratii dure la adresa functionarilor MAE din strainatate. "Vreau sa ii avertizez pe acei ambasadori, consuli sau functionari din aparatul MAE mai putin impartiali, mai putin aproape de romani. Toti acesti oameni au datoria sa isi manifeste atasamentul fata de romani si sa faca din ambasada o casa romaneasca, nu o casa particulara. Acele ambasade care vor fi case particulare nu vor avea in mine un partener de discutie. Voi avea toleranta zero fata de coruptie", a spus Branza.

Viitorul deputat pentru romanii din UE a declarat pentru NewsIn ca asemenea comportamente afecteaza imaginea Ministerului de Externe si a Romaniei. "Am facut aceste declaratii pentru ca am certitudini, m-am bazat pe ceea ce am vazut si pe ceea ce s-a intamplat. Sunt lucruri mai putin placute. Din fericire sunt putine, dar din pacate aceste lucruri putine umbresc imaginea Ministerului de Externe si imaginea Romaniei. Romanii din strainatate au destule probleme ca sa mai infrunte anumite neplaceri tot de la romani", a explicat noul deputat.

El a precizat ca nu s-a referit numai la procesul electoral recent desfasurat. "De-a lungul celor trei ani de cand muncesc impreuna cu romanii am constatat anumite derapaje in consulate. De-a lungul procesului electoral acestea au continuat si au continuat intr-o forma care nu numai personal pe mine m-a dezavantajat, ci pur si simplu a afectat interesele comunitatii", a acuzat Brinza.

Liderii comunitatilor de romani din diaspora si-au exprimat adesea dorinta de a fi reprezentati in Parlament de cineva care stie ce inseamna viata de emigrant. William Branza a spus ca, in acest sens, el stie ce inseamna "viata printre straini".

"Eu stiu ce inseamna sa fii imigrant si la propriu, si la figurat. Am fost imigrant trei ani de zile, stiu ce inseamna viata printre straini, stiu ce inseamna sa nu ai unde sa dormi, stiu ce inseamna sa ai o familie acasa care de multe ori asteapta sa le trimiti din putinii bani si lor, pentru ca ei nu mai au nimic", a declarat Branza pentru NewsIn.

In plus, candidatul PD-L sustine ca in ultimii trei ani s-a preocupat personal de romanii din diaspora, in special din Spania si Portugalia, unde impreuna cu asociatiile si cu romanii de acolo a incercat sa puna "cat de cat lucrurile la punct".

"Am incercat sa aratam ca imaginea Romaniei nu este aceea pe care vor s-o impuna altii, sa aratam ca suntem un popor cu adevarat european, care isi respecta traditiile. Impreuna cu ei am reusit sa promovam cultura noastra, am cautat ca impreuna ca construim putinele biserici si sa intarim relatia dintre autoritatile locale si romani. Avem dintre romani personal angajat in primarii, in consilii si romanii au totusi un pol de dialog cu acei reprezentanti", a aratat el.

William Brinza a explicat care vor fi cele doua prioritati ale mandatului sau. "Prioritatea pentru mandatul meu va fi pentru romanii care doresc sa revina acasa. Impreuna cu colegii mei de partid ne-am propus sa elaboram niste legi care sa vina in sprijinul romanilor care vor sa vina acasa. Pentru cei care vor dori sa isi continue viata in strainatate, prioritatea va fi ca ei sa aiba un climat favorabil, un climat european, sa nu mai existe acea 'romanofobie'. Cu aceste lucruri voi demara", a declarat candidatul democrat-liberal.

Totodata, Brinza a spus ca va avea consilieri onorifici din fiecare tara care gazduieste romani pe care ii reprezinta. "De fiecare data cand voi elabora un proiect legislativ, inainte de a-l introduce in Parlament, voi face consultari cu toate ONG-urile si cu toti reprezentantii romani, vor exista niste consilieri onorifici din toate tarile unde exista romani pe care ii reprezint. Cu ei ma voi sfatui si le voi prezenta toate proiectele mele legislative", a declarat acesta.

Daca dintre deputatii pentru diaspora Brinza a fost ales cu cele mai multe voturi, Koto Iosif, candidatul UDMR, a castigat cu numai 34 de voturi mandatul de deputat candidand pentru Colegiul 4 (Africa si Orientul Mijlociu). Koto Iosif a recunoscut ca el va " reprezenta romanii dintr-o zona mai exotica", dar si-a exprimat convingerea ca legaturile ditre Romania si aceaste regiuni pot fi intarite.

Programul sau rezumat intr-o fraza suna in felul urmator: "Voi face tot posibilul sa institutionalizez aceasta legatura in ambele sensuri, o legatura reciproca, si ma voi stradui sa am si propuneri si initiative legislative care sa asigure ca aceasta legatura sa se desfasoare intr-un cadru strategic bine gandit", a punctat Koto.

Intrebat ce crede despre faptul ca a devenit deputat dupa ce a primit numai 34 de voturi, Koto a accentuat ca mandatul sau este legitim. "Eu cred ca dupa ce legea mi-a dat acest drept, nu e vorba de cantitate, ci de calitate", a declarat el.

In colegiul doi (statele europene non-UE, tarile CSI si Asia), deputatul castigator a fost desemnat, tot in urma repartazarii, Tudor Pantaru, candidat PSD+PC, care a obtinut 533 de voturi. Mircea Lubanovici, candidatul PNL, a castigat un mandat de senator cu 1.651 de voturi in Colegiul trei (America, Australia, Canada).

Cei doi senatori alesi de diaspora sunt Riceard Badea, candidat PD-L, pentru spatiul UE si America, si Luca Raymond, candidat PNL, pentru Asia, Africa si Orientul Mijlociu. Badea a fost ales cu 8.449 de voturi, iar Luca a obtinut 944.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.