Programele Institutului Cultural Roman (ICR) au fost blocate pana la sfarsitul anului 2008 printr-o adresa a Ministerului Economiei si Finantelor (MEF), prin care se interzice incheierea oricaror angajamente legale incepand cu luna noiembrie, potrivit presedintelui ICR, Horia Roman Patapievici.

ICR sustine ca, prin adresa MEF cu nr. 233.392 / 10.11.2008, institutul este notificat ca, in sedinta de guvern din 4 noiembrie, a fost aprobat memorandumul "Modul de utilizare a resurselor publice si reanalizarea deciziilor de alocare a acestora in ultima parte a anului".

Aplicarea interdictiilor stipulate de memorandumul aprobat de guvern implica sistarea completa a activitatii ICR, inclusiv a retelei sale de institute externe, care poate avea un impact catastrofal asupra promovarii culturii romane in strainatate. De asemenea, institutul se afla in imposibilitatea de mai organiza manifestari, inclusiv cele dedicate sarbatoririi Zilei Nationale a Romaniei in mai multe orase din Europa si din lume.

ICR, cu cele 16 institute din strainatate, deruleaza programe care se bazeaza in exclusivitate pe incheierea unor angajamente legale cu institutii de cultura, operatori culturali, persoane fizice si juridice. De asemenea, toate contractele ICR presupun incheierea contractelor pentru drepturi de autor, pentru deplasarea artistilor romani in strainatate, pentru cazarea acestora, pentru inchirierea de spatii (sali de expozitie, sali de concert, cinematografe, teatre), precum si pentru incheierea contractelor de achizitii publice de servicii necesare in derularea de programe culturale.

ICR mai precizeaza ca, in ciuda unor repetate interventii la Ministerul Economiei, nu a reusit sa obtina decat exceptia de a putea semna contracte de drepturi de autor.

"Acest lucru reprezinta o atitudine de un incredibil cinism, intrucat un proiect cultural presupune, in cazul ICR, activitati mult mai complexe. (...) Acest raspuns dovedeste o socanta nepasare fata de felul in care este reprezentata, prin artistii romani, tara noastra in strainatate", explica presedintele ICR, Horia Roman Patapievici.

Potrivit ICR, anularea sau amanarea in ultima clipa a unor spectacole in sali din strainatate, blocarea semnarii contractelor de parteneriat pentru sfartitul lui 2008 si primele luni ale anului 2009 inseamna punerea credibilitatii externe a institutiilor romanesti intr-o lumina insuportabila.

La jumatatea lunii noiembrie, cu prilejul prezentarii bilantului ICR, Horia Roman Patapievici a declarat ca statul roman investeste scandalos de putin in exportul de cultura, in conditiile in care bugetul alocat Institutului Cultural Roman pe 2009 a fost micsorat la 32 de milioane de lei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.