O serie de candidati caracterizati drept "dalmatieni" in urma aparitiei pe listele Coalitiei pentru un Parlament Curat au reusit pana la urma sa patrunda in Parlament. In total, 104 alesi care au probleme, potrivit monitorizarii societatii civile. Repartizarea pe partide a "dalmatienilor" de pe listele parlamentare alesi in urma votului de duminica arata ca la PSD+PUR sunt 72, la Alianta PNL-PD sunt 6, la PRM sunt 23, iar la UDMR sunt 3. Prezentam in continuare biografia neromantata a unora din dalmatienii PSD+PUR, cei mai numerosi, asa cum a fost intocmita de Coalitia pentru un Parlament Curat.
Mihai Tanasescu (PSD), ales deputat, actual ministru al Finantelor Publice si vicepresedinte al PSD Bucuresti. Ca ministru al Finantelor Publice a tolerat reesalonarea datoriilor si penalitatilor la intarzierea platilor, defavorizand astfel firmele care isi platesc corect si la timp datoriile. De aceste decizii au profitat firme private apartinand clientelei PSD, precum RAFO Onesti sau Societatea Nationala a Tutunului.

Nicolae Vacaroiu (PSD+PUR), ales senator, a fost cercetat in dosarul Jimbolia deschis de Parchetul General in 2000 privind incalcarea embargoului asupra carburantilor impus de ONU Iugoslaviei. Nicolae Vacaroiu a detinut timp de sase luni functia de director al Bancii de Investitii si Dezvoltare, BID, care a facut obiectul unui dosar penal in care este cercetat controversatul om de afaceri Sorin Ovidiu Vantu. In 1999, Nicolae Vacaroiu a semnat un contract cu Sorin Ovidiu Vantu, prin care a fost platit ca "specialist" cu sute de mii de dolari.

Nicolae Vacaroiu s-a aflat in conflict de interese, detinand in timpul mandatului de senator si presedinte al Senatului si functia remunerata de presedinte al BID.
Viorel Hrebenciuc (PSD), ales deputat. El a semnat ca secretar general al Guvernului pe data de 6 martie 1995 un contract intre Departamentul de Informatii al Guvernului Roman si societatea GSE, firma lui Adrian Costea. Contractul prevedea livrarea, de catre societatea GSE, a unui album de promovare a Romaniei care trebuia imprimat intr-un tiraj de 97.000 de exemplare pentru suma totala de 5.797.740 dolari la o editura patronata de Adrian Costea. Cazul a fost investigat deopotriva de autoritatile franceze si romane, existand suspiciunea ca din acesti bani publici s-au tiparit materiale pentru campania electorala din 1996 pentru Ion Iliescu si PDSR. In anul 2003 el a fost acuzat ca firma de asigurari Arab German Insurance, unde era membru in Consiliul de Administratie, a primit contractul de asigurare a parcului de masini al Camerei Deputatilor, al carei vicepresedinte era Viorel Hrebenciuc.
Octavian Stireanu (PSD), ales deputat. A migrat de la PD la PSD in 2000. Are un apartament in Bucuresti, cu o valoare de impozitare de 785 milioane lei, si o casa de vacanta, cu valoare de impozitare 1,8 miliarde lei. Se afla in proces cu Uniunea Ziaristilor Profesionisti din Romania, acuzat fiind de abuz de incredere.

Doru Ioan Taracila (PSD), ales senator, fost ministru de Interne pana in 1996. Actionar in mai multe firme, Doru Ioan Taracila este unul dintre cei mai bogati parlamentari ai PSD, figurand in topul revistei "Capital" al bogatasilor din Romania, cu o avere estimata la 12-14 milioane de dolari. Cu toate acestea, Agrozootehnica Pietroiu, una din firmele la care este actionar, a avut datorii mari la bugetul de stat si este actualmente in executare silita.
Ioan Talpes (PSD), ales senator. Fost consilier prezidential, actualmente ministru de stat pentru coordonarea apararii nationale, integrarii europene si justitiei. Cel mai mare scandal in care a fost implicat numele lui Talpes este cazul Matser. Willem Matser, inalt functionar NATO, a fost arestat si condamnat pentru fals si tentativa de spalare de bani proveniti din Columbia. In calitate de sef al SIE, a pus un imobil apartinand SIE la dispozitia fundatiei conduse de americanul Kurt Treptow, condamnat ulterior pentru acte de pedofilie practicate chiar in imobilul oferit de SIE.

Mircea Geoana (PSD), ales senator. Ministru de Externe, in iunie 2003 avea declarate in banci conturi de 120.000 de euro, iar dupa numai un an acestea au crescut la 200.000 euro. Sustine ca a strans aceasta suma din salariul de ambasador in Statele Unite ale Americii intre 1996 si 2004, cand a castigat circa 160.000 de dolari, si din diurnele ca ministru de Externe, care nu se impoziteaza si totalizeaza in jur de 900 milioane de lei.
Dan Nica, ales deputat. Presa a semnalat ca in calitate de ministru a luat decizii prin care a creat avantaje unor companii private in detrimentul intereselor statului si, totodata, al liberei concurente.
Dan Iosif, ales deputat, consilier al presedintelui Ion Iliescu, a fost implicat in mai multe scandaluri. Fiica sa a cumparat in perioada in care Dan Iosif era consilier prezidential o mina de caolin din Dobrogea pentru suma de 24 miliarde lei, pret care, potrivit unui raport al directorului APAPS din zona, era mult subevaluat.

Rodica Stanoiu, aleasa senator, actualmente consilier prezidential, fost ministru al Justitiei si senator PSD din 1996. Compania PETROM, societate cu capital de stat, a achizitionat doua cladiri si o suprafata de teren apartinand Rodicai Stanoiu, ambele situate in Filiasi, judetul Dolj, cu aproximativ 100.000 USD.
Octav Cozmanca, ales senator. Fostul sef de cadre al UTC devenit presedinte executiv al PSD a fost actionar la Cominco Frasin, alaturi de Serban Mihailescu si alti apropiati locali, firma care a beneficiat de multe contracte cu statul. In declaratia de avere se declara actionar doar cu cupoane la SC Excelent SA.

Serban Mihailescu, ales senator. A detinut functia de secretar general al Guvernului, fiind implicat in mai multe scandaluri de coruptie. Doi dintre consilierii sai au fost anchetati pentru luare de mita, sumele fiind de 2 si, respectiv, 4 milioane de euro, pentru intemedierea unor afaceri. Serban Mihailescu a fost actionar la mai multe firme, desi era ministru, situatie clara de incompatibilitate si conflict de interese.
Ovidiu Musetescu, ales deputat. Numit presedinte al Autoritatii pentru Privatizare imediat dupa alegerile din 2000, s-a facut remarcat in presa prin privatizarile dubioase si paguboase pe care le-a parafat.
Mihai Eugeniu Popescu, ales senator. Sef al Statului Major al Armatei Romane pana inaintea campaniei electorale. Desi legea interzice armatei sa faca politica, a aparut drept candidat inainte sa fie publicata trecerea sa in rezerva.
Miron Tudor Mitrea, ales deputat. Presa a relatat ca ministerul sau a repartizat fonduri publice disproportionat de mari in judetele dominate de PSD ca Vrancea, Bacau si Constanta, incalcand criteriile legale de distribuire a fondurilor de infrastructura pentru judete.

Ion Iliescu, ales senator. A fost presedintele Romaniei timp de zece ani. Presedintele Iliescu s-a pronuntat raspicat in mod public incepand cu anul 1994 impotriva restituirii de catre instantele de judecata a imobilelor nationalizate catre fostii proprietari. Raportul Comisiei Europene pe anul 2004 critica, de asemenea, numirea unui consilier al presedintelui Iliescu ca presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, citand-o ca pe inca o dovada a practicii numirilor pe criterii politice in justitia romaneasca.

Dan Ioan Popescu, ales deputat. Desi actualmente nu are firme sau alte afaceri pe numele sau, averea sa este considerabila. In calitate de ministru a dat prin incredintare directa (fara licitatie) doua contracte de modernizare a unor hidrocentrale catre compania VA TECH HYDRO Ltd in valoare cumulata de peste o jumatate de miliard de euro, in conditiile in care oportunitatea lucrarilor nu era suficient argumentata, cum nu era nici optiunea de a alege o incredintare fara licitatie si un procedeu de selectie a firmei.
Dan Voiculescu, ales senator. Voiculescu a lucrat inainte de 1989 in comertul exterior in relatie cu firma "Crescent" din Cipru, care facea afaceri cu intreprinderile romanesti de export-import controlate de Securitate. Ulterior, prin intermediul firmei Grivco, Dan Voiculescu a ajuns actionar la Crescent. Acest fapt a alimentat speculatii in presa romana si internationala in legatura cu sursa averii sale.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.