CCR ar putea respinge ca inadmisibila exceptia invocata de Avocatul Poporului cu privire la neconstitutionalitatea OUG pentru amanarea cresterii salariilor profesorilor cu 50%, dupa ce Guvernul a trimis, marti, la Curte, o informare ca a adoptat, luni, o noua ordonanta,care abroga textul atacat, transmite NewsIn.

La termenul de marti, magistraii CCR au fost instiintati ca Executivul a trimis prin fax, in jurul orei 10.20, o adresa orin care informeaza ca a adoptat, luni, o noua ordonanta pentru modificarea si completerea OUG din 28 octombrie. Potrivit Guvernului, noua ordonanta a fost deja publicata in Monitorul Oficial, astfel incat ar fi fost abrogate dispozitiile ordonantei atacate la CCR de Avocatul poporului.

Reprezentantul Avocatului poporului a sustinut, marti, ca nu are dovada ca noua ordonanta s-ar fi publicat si ca nu isi retrage sesizarea.

Procurorul de sedinta a confirmat ca, daca dispozitiile ordonantei atacate au fost abrogate, exceptia este inadmisibila.

Judecatorii CCR au spus ca este posibil sa nu se pronunte marti, deoarece este o situatie inedita, cu care nu s-au mai confruntat, ca in ziua pronuntarii sa fie instiintati ca sesizarea ar putea ramane fara obiect.

CCR trebuia sa dezbata, marti, exceptia de neconstitutionalitate invocata de Avocatul poporului la Ordonanta de urgenta prin care a fost amanata pana in aprilie 2009 cresterea cu 50% a salariilor profesorilor, in contextul in care Executivul a adoptat, luni, o noua OUG menita sa amane aceste cresteri.

Avocatul poporului a atacat la Curtea Constitutionala, pe 7 noiembrie, Ordonanta de urgenta prin care a fost amanata pana in aprilie anul viitor cresterea salariilor profesorilor aprobata de Parlament.

Principalul argument al Avocatului poporului invocat in contestatie este nerespectarea de catre Guvern a separatiei puterilor in stat, in sensul ca Executivul a decis sa amane aplicarea unei legi care avea un termen decis de Parlament si Presedintie. Avocatul poporului mai considera ca Guvernul a depasit cadrul constitutional in momentul in care a ales formula ordonantei de urgenta ca mijloc procedural de amanare a cresterii de salarii. De asemenea, potrivit Avocatului poporului, Guvernul nu poate folosi ca temei de legiferare delegare de atributii, cata vreme legea fusese votata de Parlament si promulgata de seful statului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.