Presedintele Traian Basescu a spus vineri, intr-o declaratie de presa sustinuta inaintea deplasarii la Bruxelles, ca Romania nu are cum sa ramana in afara crizei economice, dar ca are mijloace "sa struneasca criza", sustinand ca nu poate fi de acord cu cei care "propovaduiesc apocalipsa".
"Cu certitudine nu vom ramane in afara efectelor acestei crize(...). Este clar ca acest efect se va resimti atata vreme cat se diminueaza productia", a spus presedintele Basescu referindu-se la deciziile unor fabrici de componente auto de a-si inchide productia pe o perioada limitata sau de a o diminua. Traian Basescu a declarat ca Romania are totusi mijloace de a diminua efectele crizei. "Criza se resimte inca din acest trimestru in scaderea productiei. Avem mijloace ca sa nu ne afecteze consistent. Ne vom mentine pe un trend de crestere economica si in 2009", a declarat Basescu.

Presedintele a spus de asemenea ca autoritatile nu trebuie sa renunte la reformele interne din cauza crizei si a amintit de lipsa de reforme din educatie si sanatate, sustinand ca acestea nu mai pot fi amanate."Principiul bani contra reforma s-a dovedit functional. Ce se intampla in justitie este o realitate, odata cu marirea salariilor si pensiilor exista foarte multe cereri de pensionare. Acest lucru permite inlocuirea lor cu tineri. E valabil si in sistemul de educatie. Trebuie sa platim profesorii mai bine pentru a atrage tineri absolventi. Nu ca acum , suplinitori, cei cu note mici. Avem nevoie de o solutie de stimulare a sistemului de educatie", a spus Traian Basescu.

In acest context, presedintele a declarat ca nu poate fi de acord cu "cei care propovaduiesc apocalipsa", daca s-ar pune in aplicare majorarile salariale din invatamant. "Sunt in profund dezacord cu cei care propovaduiesc apocalipsa. Romania are mijloace sa struneasca criza(...). Nu fac nicio speculatie de ce este propovaduita apocalipsa dupa ei", a spus Basescu. El a criticat Guvernul si pentru faptul ca nu a pus in aplicare masuri de stimulare a intreprinderilor mici si mijlocii si nu a lansat programe de modernizare si de construire de infrastructuri noi. "Deocamdata Guvernul nu a declansat aceste programe, ne pune intr-o situatie de intarziere", a spus presedintele, amintind ca aceste masuri se regasesc in concluziile Consiliului European din 15 - 16 octombrie.

Intr-un comunicat de presa al purtatorului de cuvant al Presedintiei, Valeriu Turcan, transmis in data de 27 octombrie, se faceau primele declaratii referitoare la alimentarea de catre premierul Tariceanu a unei crize apocaliptice. "Este regretabil si fara precedent ca insusi primul-ministru sa alimenteze nejustificat imaginea unei crize apocaliptice, in conditiile in care Romania are mijloace si resurse pentru a diminua efectele crizei economice mondiale", se preciza in comunicat. De asemenea, in comunicatul de presa se sustinea ca pozitia guvernului cu privire la cresterea salariilor profesorilor "este o operatiune de manipulare a opiniei publice". "Cetatenii se pot convinge de evaluarile apocaliptice ale unui guvern aflat in campanie electorala si care incearca disperat sa sporeasca ingrijorarea publica", se preciza in comunicatul Adminstratiei Prezidentiale.

Guvernul a estimat, in documentele trimise Presedintiei in 22 octombrie, ca majorarea concomitenta a salariilor bugetarilor si a punctului de pensie pentru grupele I si II de munca va duce la o inflatie de doua cifre si la disponibilizarea a circa 300.000 de angajati.

"Efortul financiar al maririi salariilor cadrelor didactice nu poate fi sustinut. O astfel de masura ar obliga la majorarea deficitului bugetar sau la reducerea drastica a cheltuielilor cu investitiile. Aceasta din urma varianta are, de asemenea, consecinte extrem de negative, caci ar insemna oprirea procesului de modernizare si constructie pentru gradinite, scoli si universitati", se arata in scrisoarea inaintata presedintelui.

Consecintele majorarii salariilor profesorilor cu 50% ar fi urmate, potrivit Executivului, de presiuni din partea celorlalte categorii de bugetari si din partea personalului din sectorul privat, pentru alinierea nivelului salariului la cel aprobat pentru personalul din invatamant. Astfel, in urma cresterii "inevitabile" a salariilor din sectorul bugetar cu 50%, se va deteriora raportul dintre salariul obtinut in sectorul privat si cel din sectorul bugetar (in prezent castigul mediu brut din sectorul public este cu 30% mai mare decat cel din sectorul privat), astfel incat se va ajunge ca veniturile salariale medii din sectorul bugetar sa fie aproape duble fata de cele din sectorul privat.

In plus, in documente se preciza ca punctul de pensie ar urma sa creasca la 1 ianuarie 2009 cu inca 37,7% fata de proiectia bugetara pe anul 2009, ceea ce ar insemna cheltuieli suplimentare pentru bugetul asigurarilor sociale de stat de circa 15 miliarde de lei, respectiv 2,6 % din PIB. Rata inflatiei se va deteriora cu circa cinci puncte procentuale, ca urmare a cresterii salariilor si a pensiilor, ceea ce inseamna ca rata inflatiei sa atinga un nivel de doua cifre.

Companiile vor fi obligate sa recurga la disponibilizari de personal, impactul estimat de Guvern fiind de circa 300.000 de salariati.

"In aceasta situatie, stabilitatea economica a Romaniei nu va mai putea fi asigurata, ducand la irosirea castigurilor macroeconomice obtinute in ultimii ani. Riscul de a ne reintoarce in perioada de stagnatie, caracteristica deceniului trecut, trebuie, in aceste conditii, luat, in mod serios, in calcul, cu urmari dramatice asupra nivelul de trai al romanilor, pe termen lung", se arata in documentul trimis Presedintiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.