Ministrul Apararii, Teodor Melescanu, a declarat, joi, la Arad, ca Batalionul mixt romano-maghiar de mentinere a pacii, care functioneaza in Cetatea Aradului, va participa la misiuni specifice in teatrele de operatiuni internationale, transmite NewsIn

"Batalionul romano-maghiar nu numai ca nu se va desfiinta, dar am discutat recent ca el sa capete misiuni specifice, inclusiv posibilitatea de a participa la misiuni comune in teatrele de operatii. Deci, exista un viitor pe termen lung al batalionului de la Arad“, a declarat Teodor Melescanu.

Batalionul mixt romano-maghiar de mentinere a pacii s-a infiintat in anul 1998, in baza unui acord ratificat de guvernele Romaniei si Ungariei. Conform acordului semnat de cele doua parti, zona operationala a batalionului mixt poate include, in principal, regiunile centrala, rasariteana si sud-estica ale Europei si, in special, zonele de operatiuni cu teren framantat, cu posibilitati reduse sau nesigure de deplasare in teren si cu conditii meteorologice nefavorabile, precum si, daca este necesar, alte teritorii europene sau din afara continentului. Batalionul mixt poate fi folosit in misiuni bilaterale sau multilaterale. Batalionul poate fi utilizat si pentru misiuni NATO sau UE, in acord cu procedurile acestor organizatii.
Ministrul Apararii a mai spus la Arad ca este de acord ca militarii din Cetatea Aradului sa fie mutati intr-o garnizoana dezafectata din municipiul Arad, in cazul in care aceasta va fi reabilitata, iar administratia va pune la dispozitie un teren de instructie. Municipalitatea aradeana intentioneaza sa introduca Cetatea Aradului in circuitul civil, urmand ca in acest loc sa fie inclus intr-un proiect turistic.

In perioada 4-12 noiembrie, se desfasoara in Poligonul Taut, din judetul Arad, exercitiul "Wise Foresight - ROU 2008”, la care participa efective ale Batalionului mixt romano - maghiar de mentinere a pacii. Wise Foresight - ROU 2008 este un exercitiu de Comandament cu trupe in teren, care are ca obiective antrenarea militarilor romani si ungari in planificarea, conducerea si executarea operatiunilor de mentinere a pacii conform standardelor NATO, mentinerea interoperabilitatii intre cele doua module si inchegarea colectivului in vederea executarii in comun a unor eventuale misiuni sub egida NATO, ONU sau OSCE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.