Directia Generala Anticoruptie nu s-a pronuntat cu privire la deplina legalitate a achizitiei publice de masini pentru politie, ci a vizat posibilele relatii, de natura a atrage investigatii anticoruptie, existente intre lucratori ai ministerului si operatorii economici, informeaza NewsIn.

"Corespondenta purtata de DGA cu IGPR, la inceputul anului in curs, s-a rezumat, conform solicitarii exprese a sefului Politiei Romane, numai la verificarea, la nivelul institutiei noastre, a existentei unor <<informatii privind nerespectarea principiilor achizitiilor publice sau orice alte elemente care apreciati ca pot afecta derularea in conditii de deplina legalitate a procedurii de achizitie in cauza>>.

Cu privire la aceasta solicitare, primita in data de 25.01.2008, Directia Generala Anticoruptie a raspuns in data de 30.01.2008, ocazie cu care a comunicat rezultatul analizei efectuate, potrivit careia <<la nivelul DGA, nu exista date privind implicarea personalului MIRA in derularea unor contracte de achizitii publice prin intermediul S.C. Ager Leasing IFN SA, SC Raiffeisen Leasing IFN SA si Tiriac Leasing IFN SA, in care sa nu fie respectate prevederile legale privind achizitiile publice", se arata intr-o precizare facuta astazi de DGA.

Potrivit comunicatului, DGA nu s-a pronuntat cu privire la deplina legalitate a organizarii si desfasurarii procedurii de achizitie publica, ci a vizat posibilele relatii, de natura a atrage investigatii anticoruptie, existente intre lucratori ai ministerului si operatorii economici mentionati, anterior solicitarii IGPR.

Precizarea vine dupa ce, miercuri, seful Politiei Romane, Gheorghe Popa, a spus ca SRI, DGA, Directia de Investigare a Fraudelor din IGPR si Directia Generala de Informatii si Protectie Interna nu au sesizat niciun fel de incalcari ale legii in contractul privind achizitiile de masini de catre MIRA.

"Am preluat acest contract intr-o anumita faza si, pentru ca ministrul David mi-a zis ca exista anumite suspiciuni, am solicitat Directiei Generale Anticoruptie, Directiei Generale de de Informatii si Protectie Interna, Directia de Investigare a Fraudelor din IGPR si Serviciului Roman de Informatii date cu privire la aceste contracte, daca exista anumite incalcari ale legii", a spus Popa, in cadrul unei conferinte de presa

Raspunsul celor patru unitati a fost ca nu detin informatii care sa arate ca legea a fost incalcata in aceste contracte, sustine Popa. "Va comunicam ca nu detinem date privind implicarea personalului MIRA in derularea unor acte de achizitii publice prin intermediul SC Ager Leasing IFN SA, SC Reiffeisen Leasing IFN SA sau SC Tiriac Leasing IFN SA in care sa nu fie respectate prevederile legale privind achizitiile publice", a mai afirmat seful Politiei.

De asemenea, pentru ca niciuna dintre cele patru institutii care au cercetat legalitatea acestui contract nu a sesizat vreo neregula, seful Politiei Romane a dat curs procedurii de achizitie pentru cele 2.136 de autospeciale.

"Nu am nimic de ascuns, nu am de ce sa plec capul si nu am emotii. Nu am incalcat in niciun fel legea", a precizat Popa.

Intre timp, tot miercuri, ministrul internelor si reformei administrative, Cristian David, a cerut conducerii Inspectoratului General al Politiei Romane sa suspende contractele de achizitie de autospeciale pentru Politie. Potrivit MIRA, una dintre masurile rezultate in urma verificarilor realizate de catre Corpul de control vizeaza suspendarea efectelor contractelor semnate de catre IGPR privind achizitia de autospeciale de politie, context in care ministrul David a cerut conducerii Politiei Romane ca, in regim de urgenta, sa dispuna masurile necesare in consecinta si a trimis la DNA rezultatele Corpului de Control in acest caz.

Despre achizitiile de masini prezentate in CSAT, marti, de MIRA, presedintele Traian Basescu a spus ca sunt dubioase si a folosit, pentru ilustrare, exemplul Loganului care, cu dotarile, ajunge la peste 70.000 de euro pe bucata, cu destinatia politia rutiera. In replica, ministrul internelor, Cristian David, a spus ca atentionase deja conducerea IGPR despre modul in care se desfasoara contractul, precizand ca a avut retineri cand a vazut preturile. Ministrul a precizat ca a dispus demararea verificarilor in acest caz, de catre inspectorii Corpului de Control al MIRA, in 22 septembrie.

Presedintele Traian Basescu a suspendat, marti, sedinta CSAT in care s-au prezentat achizitiile MIRA si ale Ministerului Apararii, seful statului precizand ca, pe langa aspectele dubioase legate de preturile pe care a acceptat sa le plateasca Politia Romana pe aceste 2136 de masini, ministerele nu au prezentat documentele in avans.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.