Lucrarile celui de-al VIII-lea summit al sefilor de stat si de guvern din tarile participante la Procesul de Cooperare in Europa de Sud-Est (SEECP) - care s-au desfasurat la Palatul Parlamentului din Bucuresti - au fost deschise de presedintele Romaniei, Traian Basescu, cu un discurs privind dezvoltarea regiunii. "La prima reuniune la nivel inalt pe care o gazduiesc de la alegerea mea in functia de presedinte al Romaniei remarc, cu nedisimulata satisfactie, faptul ca ma aflu alaturi de generatia de lideri politici chemati sa schimbe, utilizand vocea regiunii, viitorul sau", a spus Basescu chiar la inceputul alocutiunii sale.

Ramas fara un consilier prezidential pe probleme de politica externa de talia lui Andrei Plesu, discursul lui Basescu a fost intesat de expresii specifice ministrului de Externe, Razvan Ungureanu.

Presedintele Romaniei a vorbit despre "multilateralism", ca "instrument privilegiat de identificare a celor mai adecvate raspunsuri la provocarile pe care globalizarea le pune in fata noastra", despre "marea lectie de istorie pe care ne-o ofera experienta integrarii europene" sau despre "placa europeana".

Despre "leadershipul" si "ownershipul" regional

Presedintele Basescu considera ca stabilitatea si prosperitatea regionala nu se pot obtine fara solidaritate regionala, deoarece fixarea privirilor spre trecut duce la dezbinare, lipsa de respect reciproc si conflict. "Scrutarea impreuna a viitorului usureaza cooperarea", a spus Basescu. El a sustinut necesitatea asumarii statelor din Balcani a "leadershipului" si "ownershipului" regional, ca instrumente de lucru curente in activitatea din cadrul SEECP. "SEECP isi desfasoara activitatea intr-un mediu care evolueaza rapid, influentand obiectivele si caile noastre de cooperare. In tectonica politicii internationale, regiunea Balcanilor este prinsa intre "placa Europeana" si aria extinsa a Marii Negre", a mai spus Basescu in discursul sau.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.