Presedintele Traian Basescu are limite drastice in ce priveste decoratiile pe care le poate acorda. Deocamdata, el trebuie sa le fabrice si sa le plateasca pe cele oferite de predecesorul sau, Ion Iliescu, ceea ce ii va rapi buna parte din bugetul acestui an.

In anul electoral 2004, fostul presedinte si-a pus semnatura pe citeva zeci de mii de diplome ce atestau conferirea de ordine si medalii nationale, decoratii militare si civile. Datorita pretului mare al fabricarii decoratiilor la Monetaria Statului, bugetul din 2004 al Cancelariei Ordinelor, de 42 de miliarde de lei, a facut ca unele dintre distinctiile date de Iliescu sa ramina doar pe hirtie.

Restante la plata de zeci de miliarde de lei

Asa cum spune Gheorghe Angelescu, cancelarul ordinelor, in acest an prioritate vor avea cele 4.072 de persoane carora in 2004 li s-a conferit Ordinul sau Medalia "Meritul pentru Invatamint", dar care nu si-au vazut inca distinctiile. "Din cele 52 de miliarde care ni s-au alocat anul acesta, mare parte se vor duce pe aceste 'restante>> de anul trecut, precum si pe cele circa 9.500 de distinctii 'Semnul onorific in serviciul Armatei>>, care se acorda in fiecare an si independent de vointa presedintelui tuturor angajatilor din armata cu vechime de minim 15 ani si care au obtinut trei ani la rind calificativul 'foarte bine>>", spune cancelarul ordinelor.

Ordinele costa intre 5 si 10 milioane de lei bucata si sint lucrate din argint, la gradul de cavaler, si argint aurit cele pentru ofiteri, comandori si mari ofiteri. In ce priveste medaliile, care costa intre un milion si 2,5 milioane de lei, acestea sint din argint aurit pentru clasa I, argint cele pentru clasa a II-a si tombac cele pentru clasa a III-a.

Monica Macovei nu vrea "Barbatie si Credinta"

Dupa ce vor fi achitate datoriile lui Ion Iliescu, Cancelaria Ordinelor isi va mai permite in acest an sa acorde aproximativ 2.500 de decoratii, potrivit estimarilor actuale. Cele mai multe nu s-au mai acordat niciodata pina acum, desi se regasesc si ele in Legea-cadru 29 din 2000 privind sistemul national de decoratii al Romaniei. Este vorba in primul rind de ordinul si medalia "Barbatie si Credinta", care-i vizeaza in principal pe angajatii Ministerului de Interne si pe cei ai Ministerului Justitiei. Potrivit legii, numarul total de persoane ce pot primi Ordinul "Barbatie si Credinta" este de 8.500, insa in primul an se pot conferi maximum 15% pentru fiecare grad, iar dupa aceea doar 4% pe an.

Daca ministerul lui Vasile Blaga a transmis deja Cancelariei Ordinelor ca are citeva sute de potentiali candidati la "Barbatie si Credinta", Monica Macovei a fost extrem de transanta. "Ministerul Justitiei ne-a raspuns ca nu are cui sa dea aceste decoratii si nu a facut nici o nominalizare", spune Angelescu.
Meritele Agricol, Industrial si Diplomatic asteapta lansarea

In acest an pentru prima data ar trebui sa fie acordate si "Meritul Agricol", "Meritul Industrial si Comercial" si "Meritul Diplomatic", atit sub forma de ordin, cit si sub forma de medalie. Primul dintre ele, care vizeaza pe cei care au ca domeniu de activitate agricultura si mediul, va cuprinde 5.400 de cavaleri, 2.200 de ofiteri, 800 de comandori si 200 de mari ofiteri. Pentru Ordinul "Meritul Industrial si Comercial" sint vacante 5.000 de locuri, dintre care 2.600 de cavaler, iar pentru Ordinul "Meritul Diplomatic", 500. "Chiar daca este primul an pentru aceste decoratii, nu se va da mai mult de 12% din numarul total stabilit pentru ele din cauza lipsei de bani", explica Angelescu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.