Procurorul Monica Serbanescu a declarat, joi, in deschiderea sedintei in care CSM discuta propunerea ca ea sa preia sefia DNA, ca este un procuror "curat, integru, incomod de corect", ministrul Catalin Predoiu afirmand, la randul sau, ca nu are dubii cu privire la competentele acesteia.
"In evaluarea pe care am facut-o, am ales un procuror care, dupa parerea mea, ofera toate garantiile de independenta de profesionalism si de echidistanta. Este un procuror despre care m-am informat atat in mediul profesional, cat si la celelalte unitati in care a lucrat", a declarat Predoiu.

Ministrul considera ca anchetele DNA vor avea rezultate in scurt timp. "Intr-o formula precum cea pe care am avansat-o pe 11 august, va fi practic imposibil ca cineva sa mai conteste impartialitatea anchetelor, obiectivitatea investigatiilor si sunt convins ca aceasta va conduce la rezultate palpabile si de amploare in ceea ce priveste aceste investigatii in cazurile de mare coruptie", a spus Predoiu.

Dupa discursul ministrului, Monica Serbanescu a declarat ca a avut o cariera in care a urcat treapta cu treapta fiecare nivel profesional de la parchetele de pe langa instantele judecatoresti. "Sunt un procuror independent, profesionist, integru, incomod de corect, de asa maniera incat prin simplu fapt ca ma aflu aici pot confirma onestitatea si bunele intentii in a face ca acest DNA sa functioneze pe parametrii si coordonatele unei institutii care sa inregistreze atat rezultatele asteptate de societatea romaneasca, dar si de catre comunitatea internationala, si am in vedere misiunea pe care o are DNA pe pe acel segment care ii revine din conditionalitatile a caror neindeplinire pot atrage activarea clauzei de salvgardare", a spus procurorul.

Sedinta CSM a fost reluata, dupa ce procurorul general, Laura Codruta Kovesi, a cerut pauza, pentru ca membrii CSM sa vada proiectul de management depus de Monica Serbanescu.

Delegati ai unor ONG-uri si un reprezentant in Romania al Comisiei Europene sunt prezenti, joi, la CSM, unde este discutata cererea ministrului justitei, Catalin Predoiu, de avizare a numirii ca procuror-sef al DNA a consilierului sau, Monica Serbanescu.

Potrivit CV-ului facut public de Ministerul Justitiei, Monica Serbanescu, actual consiler al ministrului, este procuror detasat de la Parchetul General incepand cu data de 1 iulie 2008. Acelasi CV arata ca aceasta nu a instrumentat dosare, ci a fost mai mult procuror de instanta.

Ministerul Justitiei a trimis, pe 18 august, Consiliului Superior al Magistraturii cererea de avizare a propunerii pentru functia de procuror-sef al DNA a Monicai Serbanescu. Ministrul justitiei, Catalin Predoiu, a afirmat, pe 11 august, ca va propune CSM numirea consilierului sau, Monica Serbanescu, la sefia DNA, in locul lui Daniel Morar, fapt care a adus numeroase critici din partea organizatiilor neguvernamentale, presei, dar si a unor oficiali europeni.

CSM are doar aviz consultativ in acest caz, iar propunerea trebuie apoi inaintata sefului statului, care numeste prin decret procurorii-sefi. In cazul in care Basescu respinge motivat numirea Monicai Serbanescu la sefia DNA, Predoiu va trebui sa faca o noua propunere. Mandatul lui Morar, care a expirat la 12 august, a mai fost prelungit temporar pentru 90 de zile de care procurorul general al Romaniei, pana la finalizarea procedurii de numire.

Intre timp, joi, Comisiei juridice a Senatului a votat ca procurorii-sefi ai DNA, DIICOT si Parchetului ICCJ sa fie numiti de plenul superior al CSM, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul sectiei de procuori a CSM.

Monica Serbanescu, propusa de ministrul justitiei, Catalin Predoiu, pentru functia de procuror-sef al DNA in locul lui Daniel Morar, a fost, in anii 80, invatatoare in mediul rural, dupa care, intre 2003-2006, a fost consilier al procurorului-general de atunci, Ilie Botos.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.