PD-L doreste sa dezbata si sa semneze un Pact Social in domeniul asistentei sociale si cere premierului sa prezinte public pana pe 23 septembrie o evaluare a sistemului national de asistenta si protectie a drepturilor copilului si sa evidentieze sursele de finantare a acestuia.
”Partidul Democrat Liberal convoaca, pe 23 septembrie, partidele politice, ONG-urile de specialitate, reprezentanti ai autoritatilor publice locale si central, sindicate, reprezentanti ai Justitiei, reprezentanti ai Bisericii, la dezbaterea si semnarea unui Pact Social in domeniul asistentei sociale”, a declarat presedinta Organizatiei de Femei din Partidul Democrat Liberal, Sulfina Barbu, la o conferinta de presa.

PD-L acuza indiferenta guvernului Tariceanu fata de crima care se produs acum cateva zile in Bistrita Nasaud, cand un copil a fost ucis de asistentul sau maternal si ii cere acestuia sa se implice mai mult in domeniul asistentei sociale.

Sulfina Barbu a prezentat punctele unui noi legi initiate de PD-L, care va fi depusa pe 1 septembrie in Parlament, cu cererea de procedura de urgenta. Conform declaratiilor membrei PD-L, “prin aceasta lege se instituie atat controlul dur asupra sistemului de asiatenta meternala, cat si pedepse imediate aplicate tuturor factorilor din sistem”.

Legea ce urmeaza a fi propusa de PD-L prevede :

1. La primul abuz asupra copilului asistat, Directorul Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, angajatii serviciilor specializate din cadrul Directiei si asistentul maternal sunt pasibili de raspundere penala. Totodata, asistentul nu va mai primi niciodata un copil in ingrijire.

2. Presedintele Consiliului Judetean, cel care controleaza Directiile de Asistenta Sociala va fi dat in judecata pentru neglijenta in serviciu de Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului. In legea actuala nu exista aceste sanctiuni.

3. Un aspirant la calitatea de asistent maternal va trebui sa urmeze un curs de profesionalizare de 150 de ore (in prezent cursul are 60 de ore). Persoana va fi obligata sa prezinte un certificate medical de evaluare a starii generale atat a sa, cat si a familiei sale. Barbu a comentat ca in legea actuala controlul se face sumar si se aplica doar asistentului maternal.

4. Pregatirea profesionala a asistentilor maternali nu se va mai face intr-un mod generalist, ci pe grupele de varsta ale copilului.

5. Una din conditiile obligatorii pentru obtinerea calitatii de asistent maternal este recomandarea din partea vecinilor, rudelor si a autoritatilor locale.

6. Evaluarea profesionala si psihologica a asistentului maternal se va face atat de Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, cat si de catre ONG-urile de specialitate si va avea loc in doua etape: pe perioada celor 150 de ore de pregatire si, dupa integrarea in sistem, o data pe an. Membra PD-L a explicat ca legea actuala nu prevede verificarea asistentilor maternali decat in momentul atestarii lor.

Intrebata daca ar mai fi timp pentru adoptarea unei astfel de legi, Sulfina Barbu a declarat ca, avand in vedere gravitatea problemei, este “timp suficient pentru adoptare”.

Aceasta actiune a PD-L vine in urma unei tragedii ce a avut loc saptamana treciuta. O asistenta maternala din Bistrita a fost arestata preventiv dupa ce un copil in varsta de patru ani pe care il avea in ingrijire a murit, iar medicii legisti au constatat ca micutul a fost maltratat, fiind ars cu tigara, avand o ureche taiata si organele genitale sectionate. In timpul anchetei, femeia a marturisit ca l-ar fi maltratat pe baiat fiindca acesta era de etnie roma.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.