Cetatenii romani care au resedinta in strainatate vor putea vota la alegerile parlamentare din 30 noiembrie, la sectiile de votare organizate pe langa ambasade si consulate, in baza unui document de identitate si a unui act care dovedeste ca au resedinta in acea tara, a decis, astazi, Guvernul

Guvernul a modificat in acest sens, prin ordonanta de urgenta, Legea 35/2008 privind alegerea Camerei Deputatilor si Senatului.

Executivul a mai decis ca Birourile Electorale organizate pe langa ambasade si consulate urmeaza sa aiba cel mult sapte membri, stabiliti de presedintele Biroului Electoral de Circumscriptie pentru Romanii din afara tarii, prin tragere la sorti, dintr-o lista intocmita de Ministerul de Externe (MAE), la propunerea partidelor parlamentare. In cazul in care numarul persoanelor propuse de partide este insuficient, lista este completata de MAE cu "alte persoane cu buna reputatie si fara apartenenta politica".

Presedintele Biroului Electoral de pe langa ambasade si consulate va fi desemnat de seful misiunii diplomatice.

Circumscriptia pentru romanii din strainatate va contine 4 colegii la Camera Deputatilor, din care 2 pentru spatiul UE si 2 pentru spatiul Orientul Mijlociu, Asia si America de Nord. Romanii din strainatate vor avea alte doua colegii la Senat- unul pentru spatiul UE, unul pentru Orientul Mijlociu, Asia si America de Nord.

Guvernul reglementeaza astfel unele articole confuze ale Legii votului uninominal referitoare la modalitatea in care romanii din strainatate puteau sa isi exercite dreptul de vot, prevederile actului normativ ducand pana acum la interpretari potrivit carora cei care aveau resedinta in afara tarii erau privati de posibilitatea de a participa la alegeri. Astfel, in articolul 8 al legii se precizeaza ca "cetatenii romani cu drept de vot, cu domiciliul sau resedinta in afara granitelor Romaniei, isi exercita dreptul de vot in una dintre sectiile de votare din acea tara in care isi au domiciliul sau resedinta".

In articolul 10, nu mai este insa prevazuta decat organizarea alegerilor pentru cei care au domiciliul in strainatate: "Pentru organizarea alegerilor se constituie circumscriptii electorale la nivelul celor 41 de judete, o circumscriptie in municipiul Bucuresti si o circumscriptie separata pentru romanii cu domiciliul in afara Romaniei".

Nici in articolul 11 nu se mai face referire la rezidenti. Acest articol prevede ca in circumscriptia electorala speciala pentru cetatenii romani cu domiciliu in afara granitelor Romaniei se vor forma patru colegii uninominale pentru alegerea Camerei Deputatilor si doua colegii uninominale pentru alegerea Senatului, dar nu apare nicio referire la rezidenti.

Asociatiile romanilor din strainatate au protestat fata de aceste deficiente ale actului normativ. Aflat recent in Italia, la o intalnire cu diaspora, si presedintele Traian Basescu le-a spus romanilor ca au dreptate sa fie nemultumiti de Legea votului uninominal, cel putin un milion de romani din strainatate fiind in imposibilitatea de a-si exercita dreptul la vot.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.