Beijingul pare sa-si fi regandit in ultima vreme strategia fata de Taiwanul disident, trecand de la avertismente dure la o politica mai subtila. Fara a renunta la planurile sale de a readuce insula intre granitele tarii, China desfasoara in prezent o altfel de campanie menita, pe de o parte, sa-l izoleze pe actualul presedinte taiwanez Chen Shui-bian, adept al independentei, iar pe de alta sa capteze bunavointa taiwanezilor de rand. Pe aceste coordonate s-a inscris, in opinia majoritatii analistilor, recenta vizita "istorica" de opt zile a liderului opozitiei taiwaneze, Lien Chan, in China continentala.

Primit deloc intamplator cu protocol de gradul zero, Lien este primul lider al Kuomintangului care viziteaza patria-mama dupa ce nationalistii au pierdut razboiul civil si au fost izgoniti din China de catre comunisti, in 1949. Dar supremul gest de bunavointa l-a constituit perechea de ursi Panda gigant pe care Beijingul o va oferi in dar "compatriotilor taiwanezi". Dupa regulile nescrise ale codului diplomatic, pretiosul urs oferit cadou are o valoare maxima. In perioada razboiului rece, de pilda, liderii de la Beijing obisnuiau sa ofere ursi Panda unor demnitari straini importanti care vizitau China. Darul Chinei n-a fost insa pe placul tuturor taiwanezilor, apropiatii actualului presedinte declarand ca Taipeiul nu va accepta ursii, daca Beijingul are cumva de gand sa repuna pe tapet statutul de suveranitate al insulei.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.