Gazprom, cea mai mare companie de gaze naturale din lume, a anuntat, marti, ca si-a reglat contenciosul cu Belarusul pentru 2008, dupa ce amenintase acum cateva saptamani ca va actiona in justitie statul daca nu isi tine angajamentele, relateaza NewsIn

"Ca urmare a semnarii unui act aditional la contractul din iulie pentru acest an, toate problemele legate de livarile de gaze naturale rusesti si de tranzit din Belarus sunt solutionate", a precizat un comunicat al Gazprom, dupa o reuniune de la Moscova intre Valeri Golubev, membru al consiliului de administratie al Gazprom, si directorul general al grupului public Beltransgaz, Vladimir Maiorov.

Actul este valabil si in ceea ce priveste "plata gazelor naturale folosite de Belarus in primele sase luni ale anului si pentru serviciile de trazit din aceeasi perioada", ca si pentru alte probleme financiare referitoare la activitatea Beltransgaz din 2008. Gazprom detine jumatate din capitalul Beltransgaz.

La mijlocul lui iulie, Gazprom acuzase Belarusul ca "nu si-a respectat obligatia de a onora integral plata pentru gazele naturale rusesti" si a amenintat ca va deschide o actiune in instanta, daca oficialii de la Minsk isi ignora in continuare angajamentele.

Belarusul si Gazprom cazusera de acord cu privire la o majorare a pretului gazelor naturale cu incepere din al doilea trimestru din 2008. Astfel, gazele naturale importate de vecinul vestic al Rusiei ar trebui sa se scumpeasca de la 119 dolari/1.000 metri cubi la 128 dolari/1.000 metri cubi.

Rusia furnizeaza un sfert din necesarul de gaze naturale al Europei, iar 20% din aceasta cantitate tranziteaza Belarusul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.