Tigarile vandute in UE vor trebui sa fie dotate obligatoriu cu dispozitiv antiincendiu cel tarziu din 2011, dar nu vor fi mai scumpe, a anuntat Comisia Europeana, potrivit NewsIn.
Bruxelles-ul a cerut oficial elaborarea de "norme europene" pentru ca in Uniunea Europeana sa se comercializeze exclusiv tigari care se sting singure in cazul in care sunt uitate aprinse. Procesul va dura doi sau trei ani, astfel incat cel tarziu in 2011, toate tigarile vandute in UE se vor stinge singure.

Aceste tigari vor contine doua sau trei benzi mici de gartie mai groasa, care incetinesc si in cele din urma pun capat combustiei. Un asemenea dispozitiv poate stinge tigara inainte ca aceasta sa incendieze piese de mobilier, tigarile uitate aprinse fiind principala cauza de mortalitate in cazul incendiilor in locuinte.

Aceste tigari modificate tehnic sunt deja vandute in Canada, Australia si unele state americane.

Purtatorul de cuvant al Comisiei a remarcat ca toate tarile UE au primit pozitiv propunerea. Proiectul fusese anuntat de Comisia Europeana la sfarsitul lunii noiembrie 2007.

Cifre partiale din 14 state membre (plus Islanda si Norvegia) arata ca tigarile clasice au declansat 11.000 de incendii pe an, provocand 520 de morti si 1.600 raniti intre 2005 si 2007.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.