Potrivit presei americane de luni, ancheta care dureaza de sapte ani ar putea fi clasata in urmatoarele zile, ceea ce ar duce la dezvaluirea indiciilor care au determinat FBI-ul sa il suspecteze pe Bruce Ivins, gasit mort saptamana trecuta. Nici FBI-ul si nici Departamentul de Justitie nu au confirmat aceste informatii.

"In prezent, ancheta (asupra scrisorilor cu antrax) este inca deschisa, FBI si Departamentul de Justitiei vor face o declaratie publica daca vor schimba statutul anchetei",
a declarat Debbie Weierman, o purtatoare de cuvant a FBI, institutie ce a fost foarte criticata cu privire la modul in care a desfasurat aceasta investigatie.

Scrisorile otravite cu antrax, trimise atat ziarelor, cat si de institutiilor importante in octombrie si noiembrie 2001, cand tara se afla inca sub socul atentatelor de la 11 septembrie, au dus la moartea a cinci persoane si imbolnavirea altor 20.

Postul de televiziune NBC a anuntat luni ca testele ADN efectuate asupra prafului alb descoperit in acele plicuri corespund bacteriei folosite in laboratoarele profesionale de cercetare asupra armelor biologice de la Fort Detrick, Maryland, unde lucra Bruce Ivins. Doar zece persoane aveau acces la aceasta bacterie in laborator. Mai multe alte indicii au dus la anchetarea omului de stiinta.

New York Times, care citeaza sub acoperirea anonimatului "o persoana la curent cu mersul anchetei", vorbeste despre o cutie postala inchiriata de Ivins sub un alt nume sau despre marturii care atesta faptul ca el ramanea mult peste program in laborator in perioada cand au fost trimise scrisorile.

Mai recent, omul de stiinta ar fi manifestat, potrivit unor marturii citate de Washington Post, semne de tulburari psihiatrice. El a fost internat pentru o "evaluare psihiatrica" la 10 iulie, data la care superiorii sai i-au retras accesul la mai multe zone sensibile din laborator, avand in vedere "deteriorarea sanatatii sale mentale".

Cu o zi in urma, el vorbise in grupul de psihoterapie despre "un plan foarte detaliat pentru a-si ucide colegii, pentru ca era pe punctul de a fi acuzat de moartea a cinci persoane", potrivit unui transcript al declaratiei psihoterapeutei sale facute in fata unui juriu si publicata de New York Times. "A fost diagnosticat de mai multi psihiatri ca avand un potential de ucigas pshihopat", a adaugat Jean Duley, directoarea programului Centrului de psihiatrie Fredericks, din Maryland, ceea ce a dus la restrangerea accesului sau in laborator, dar si la internarea sa.

Avocatul acestui om de stiinta totusi renumit spune ca "Dr. Brice Ivins coopera cu anchetatorii si le raspundea la intrebari". "Este "presiunea continua exercitata asupra lui prin aceste acuzatii si insinuari" care l-au determinat sa ia o decizie nefericita, a declarat Kemp vineri, intr-un comunicat.

Ancheta, intitulata "Amerithrax" si la care au lucrat anul acesta 17 agenti speciali ai FBI si zece inspectori postali, s-a orientat spre o pista de terorism intern. Un alt om de stiinta american a obtinut importante despagubiri dupa ce a fost pentru scurt timp pus in cauza de FBI in acest dosar.