Presedintele Traian Basescu si omologul sau Boris Tadici, alaturi de sotiile lor, au dansat astazi pe melodia trupe O-zone "Ochii tai", in cadrul vizitei la o tabara de copii dedicata multietnicitatii, care se desfasoara in rezervata naturala Tara, din vestul Serbiei.

Traian Basescu a venit la tabara de copii "Scoala prieteniei" imbracat lejer, intr-un costum de vara, de culoare deschisa, si camasa cu maneci scurte. Omologul sau sarb a avut de asemenea o tinuta lejera. La intrarea in tabara au fost primiti de copii, care le-au oferit cozonac si sare. Plimarea prin tabara a durat in jur de 20 de minute, timp in care cei doi sefi de stat au sadit impreuna "copacul prieteniei" si au jucat diferite jocuri.

Dupa vizitarea taberei cei doi presedinti au asistat la un program artistic prezentat de ansambluri de copii din Valea Timocului si Serbia de Vest. Apoi, Basescu si Tadici au putut urmari finala concursului "Cine stie castiga" dedicat Romaniei. In cadrul acestui concurs au fost puse intrebari de tipul: "La ce instrument canta Gheorghe Zamfir?" sau "De numele carui domnitor se leaga Castelul Bran?".

Dupa ce au asistat la manifestarile culturale, presedintii au plecat din tabara pe ritmurile melodiei "Ochii tai" a formatiei O-zone. Sefii de stat si sotiile lor nu s-au sfiit sa imite pasii de dans ai copiilor si sa se miste in ritmul muzicii.

La sfarsit, Traian si Maria Basescu au asteptat cateva momente pentru ca Boris Tadici, alaturi de ministrul de externe Vuk Jeremici, sa arunce cateva mingi pe terenul de baschet din tabara. Protocolul prevedea ca presedintele sarb sa isi conduca invitatul pana la iesirea din tabara. Sotia sa l-a scuzat zambind, explicand ca este un impatimit al acestui sport.

Declaratiile oficiale din timpul vizitei taberei au subliniat apropierea dintre cele doua tari si importanta educatiei in stil european, prin care se respecta valorile culturale ale tuturor etniilor si natiunilor.

"Cele doua tari au fost preietene de-a lungul secolelor si sper ca aceasta tabara sa contribuie la prelungirea acestei prietenii. Imi aduc aminte de o zicala romaneasca: Romania are doi prieteni - Serbia si Marea Neagra. Doi din pacate nu avem si o mare, avem doar Romania", a declarat Boris Tadici.

Presedintele sarb a declarat ca de cate ori a vizitat Romania s-a simtit ca acasa si ca spera ca Traian Basescu sa se simta la randul sau ca acasa in Serbia. "Presedintele a facut multe pentru Serbia - unele stiute, altele mai putin stiute, dar cunoscute de mine", a mai adaugat Tadici, care i s-a adresat omologului sau in permanenta cu apelativul "Traian, prietene".

"Ca de obicei am venit in Serbia, tara prietena si vecina, cu multa placere. Am venit cu multa bucurie la intalnirea cu copii care sunt educati in spritul Europei, in spritul respectarii valorilor culturale, a limbii si a obiceiurilor fiecarei natiuni"
, a declarat preesdintele roman la inceputul discursului sau.

"Romania si Serbia au fost de-a lungul istoriei lor afectate de nationalism, extremism si incapacitatea oamenilor politici de a comunica. Ceea ce faceti voi aici este pregatirea pentru viata reala in Europa", a mai spus presedintele.

Traian Basescu a multumit organizatorilor ca au dedicat o zi Romaniei si a propus ca anul viitor copiii sa petreaca o saptamana la Tara si o saptamana in Romania.

Tabara de copii "Scoala prieteniei" din rezervatia nationala Tara gazduieste 160 de copii din cele opt etnii ale Serbiei - maghiara, slovaca, romana, ruteana, albaneza, bosniaca, bulgara si sarba - si are loc in perioada 28 iulie-3 august. "Scoala prieteniei" este organizata de ONG-ul "Serbia noastra".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.