China a ridicat vineri cenzura asupra mai multor site-uri, ca cel al Amnesty International, dar continua sa blocheze multe altele la centrul principal de presa pentru Jocurile Olimpice, relateaza NewsIn.
Un jurnalist AFP a constatat ca site-urile Amnesty sau Reporters sans frontieres sunt accesibile, in timp ce site-urile BBC in chineza, cele ale unor disidenti si site-uri protibetane nu pot fi consultate.

"Este un lucru bun", a spus purtatorul de cuvant al Comitetului Olimpic International, Giselle Davies, comentand ridicarea cenzurii pentru unele site-uri.

Presedintele chinez Hu Jintao a cerut vineri, intr-o rara discutie cu presa straina, sa nu politizeze Jocurile Olimpice, afirmand ca ar fi contrar spiritului olimpic, si a spus ca doreste ca presa sa respecte legile tarii.

In plina polemica legata de cenzura chineza impusa jurnalistilor de la JO in privinta internetului, Hu Jintao le-a cerut ziaristilor sa respecte legea chineza si "sa realizeze reportaje obiective". "Vom continua sa furnizam structuri si mijloace pentru ca jurnalistii straini sa poata lucra", a declarat presedintele. "Fireste, speram si ca presa straina se va conforma legilor chineze. Speram ca va furniza informatii obiective despre ce se intampla aici", a subliniat el.

China a spus joi ca nu va reveni asupra deciziei de a controla internetul in timpul JO, in pofida polemicii. In centrul principal de presa al JO, care va primi aproape 5.600 de jurnalisti, numeroase site-uri disidente, protibetane sau ale unor organizatii nu pot fi vazute. CIO a trebuit sa recunoasca faptul ca autoritatile chineze nu au promis de fapt o libertate totala pe internet pentru presa acreditata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.