Doua blocuri gigantice s-au desprins din cel mai mare platou de gheata din zona de coasta a Oceanului Arctic, formand doua insule plutitoare, cel mai important eveniment de acest gen din ultimii trei ani, relateaza NewsIn.

Doua aisberguri mari s-au desprins de platforma de gheata Ward Hunt, din vecinatatea insulei Ellesmere, in extremul nord canadian, formand doua insule plutitoare cu suprafate de patru-cinci kilometri patrati, respectiv 14 kilometri patrati, a declarat Luc Desjardins, previzionist la serviciul canadian de supraveghere a teritoriilor inghetate.

"Prima s-a desprins in jurul datei de 22 iulie, iar a doua in noaptea de 23 spre 24 iulie", a precizat el. Pe langa cele doua blocuri mari, s-au mai desprins o serie de blocuri mici, care plutesc in deriva.

O patrula stiintifica canadiana a facut un zbor de recunoastere deasupra primei "insule plutitoare" si a contactat ulterior alti cercetatori pentru a analiza datele culese prin satelit. Astfel s-a constat, dupa alte 24 de ore, detasarea celei de-a doua bucati de gheata.

Aceasta este cea mai mare fragmentare a unei platforme de gheata din Arctic de dupa 2005, cand s-a desprins "insula de gheata Ayles" cu o suprafata de 66 de kilometri patrati, echivalenta cu cea a Manhattanului. Si acel bloc s-a detasat tot din insula Ellesmere.

Fenomenul care s-a produs in august 2005 a emis o cantitate atat de mare de energie, incat a fost detectat de aparatele seismologice canadiene situate la 250 de kilometri distanta, dar nimeni nu si-a dat seama imediat ce s-a intamplat in realitate. Cercetatorii au analizat apoi informatiile culese prin satelit si au vazut ca o bucata de gheata gigantica se desprinsese de ghetarul atasat de insula Ellesmere, plutind in deriva in Arctic.

Platforma de gheata a insulei Ellesmere, formata din bucati de gheata groasa cu margini neregulate care plutesc pe mare, dar sunt atasate de uscat, a inceput sa se formeze in urma cu aproape 4.000 de ani, potrivit cercetarilor recente ale oamenilor de stiinta canadieni.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.