Centrul de detentie de la Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie (TPI) ii gazduieste, in conditii care raspund celor mai ridicate standarde ONU, pe inculpatii care asteapta sa fie judecati, condamnati sau transferati catre inchisoarea unor isi vor ispasi pedeapsa, informeaza NewsIn.
Fostul lider politic al sarbilor din Bosnia, Radovan Karadzici, acuzat de genocid, crime de razboi si crime impotriva umanitatii, s-a alaturat miercuri celor 42 de detinuti care se afla in celulele inchiriate prin intermediul ONU de la statul olandez in inchisoarea Scheveningen, din cartierul balnear al capitalei Haga.

"In asteptarea procesului lor, buna conditie fizica si mintala a detinutilor este primordiala", explica TPI pe site-ul sau internet, in conditiile in care 37 dintre acuzatii sai sunt cazati la Scheveningen. Fiecare detinut dispune de o celula, care ramane deschisa in timpul zilei si in care se afla un pat simplu, o masa de lucru, o chiuveta, toaleta, amenajata intr-un colt, si etajere. Draperiile si mocheta sunt albastre, amintind de culoarea oficiala a TPI. Detinutii au acces la telefon si la televizor. De asemenea, pot merge in atelierul de arte, in salile de sport, la bucatarie sau in salile de joc si pot face cateva cumparaturi la magazinul inchisorii. In fine, exista si o "camera conjugala" care permite detinutilor sa-si intalneasca jumatatile in intimitate.

Fostul presedinte iugoslav Slobodan Milosevici, care a decedat in martie 2006, avea la dispozitie doua celule, pentru ca avea nevoie de mai mult spatiu de desfasurare, data fiind amploarea dosarului sau.
Celor care sunt uluiti de "privilegiile" de care se bucura detinutii, conducerea inchisorii le reaminteste ca atat timp cat nu sunt condamnati, rezidentii beneficiaza de prezumptia de nevinovatie, justificand astfel confortul detentiei lor. Potrivit avocatului unui detiut transferat in Franta, odata condamnati, detinutii evita sa-si exprime preferinta in privinta inchisorii unde doresc sa-si ispaseasca pedeapsa, tocmai pentru a-si prelungi la maxim sederea la Haga. Centrul de detentie ocupa o aripa a inchisorii Scheveningen, aflata la periferia orasului Haga, la marginea unui cartier de lux.

Curtea Penala Internationala (CPI) de la Haga a inchiriat, de asemenea, prin intermediul ONU, sase celule pentru propriii detinuti. Cinci dintre ele sunt in prezent ocupate, una de catre fostul presedinte liberian Charles Taylor. Procesul sau pentru crime de razboi si crime impotriva umanitatii a inceput in ianuarie in fata unei camere a Tribunalului Special pentru Sierra Leone, mutat la Haga si care foloseste sediul CPI.

Chiar daca detinutii celor doua tribunale impart aceeasi sala de sport, ei nu se intalnesc totusi niciodata: exercitiile sunt programate la ore diferite. Sala de reculegere spirituala este, de asemenea, comuna.
Inchisoarea este o cladire incarcata de istorie, unde multi dintre olandezii care au opus rezistenta ocupatiei naziste au fost torturati si executati. Celelalte aripi gazduiesc detinuti de drept comun si un spital pentru detinuti.

Potrivit unor marturii, atmosfera este de buna intelegere si fostii dusmani se infrunta in prezent doar in turnee de tenis de masa, sunt colegi in sala de sport si se intalnesc la cumparaturi.

Detinutii nu au o parere prea buna despre cantina, care le serveste ceea ce ei spun ca este "insipida hrana de spital", sustine jurnalista Slavenka Drakulici intr-o carte consacrata criminalilor de razboi. Cand sarbatoresc ceva, detinutii isi organizeaza ei insisi un banchet. Platesc si le poate parveni din bunatatile Balcanilor: carne preparata, paine, patiserie etc. Nu le lipseste nici un pahar de vin de Dalmatia, dar regulamentul centrului interzice alcoolul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.