Daca un acord al Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) ar inlatura barierele care ii protejeaza pe agricultorii japonezi de concurenta straina, Japonia ar putea "muri de foame" in cateva zeci de ani, a spus ministrul japonez al justitiei, Kunio Hatoyama, potrivit NewsIn.

"Negociatorii nu trebuie sa accepte un compromis al carui efect ar fi o mai mare diminuare a gradului de autosuficienta alimentara a Japoniei", a spus oficialul japonez, care nu este implicat in negocierile de la OMC.

Japonia importa aproape 60% din alimentele pe care le consuma, dar numeroase produse alimentare locale, mai ales orezul, sunt protejate de concurenta straina prin subventii si taxe vamale exorbitante.

Guvernul japonez a anuntat, luni, ca va lupta pentru mentinerea celor mai ridicate cote pentru produsele considerate "esentiale", in acordul final al Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC), pentru a putea mentine tarifele mai ridicate asupra acestora.

Acordul actual pregatit de OMC la Geneva prevede ca tarile dezvoltate sa poata defini ca "esentiale" 4% din totalul importurilor, asupra carora vor putea mentine taxe mai ridicate.

Initial, oficialii japonezi doreau ca procentul sa ajunga la 10%, insa delegatia japoneza de la Geneva a acceptat o coborare la 8%.

"Vrem ca nivelul de 8% sa fie mentinut", a declarat luni pentru presa purtatorul de cuvant al guvernul japonez, Nobutaka Machimura. "Aceasta va fi principala preocupare a Japoniei, vom face tot ce este necesar pentru a mentine aceasta pozitie", a adaugat Machimura.

"Vrem ca negocierile purtate de guvern sa ne apere pozitia initiala cu orice pret", a declarat Morio Okada, un responsabil al sindicatelor fermierilor din prefectura Chiba, la est de Tokyo.

"Cea mai mare parte a ceea ce este produs in prefectura Chiba este de fapt protejat de reducerea tarifelor. In cazul semnarii unui acord pentru reducerea numarului produselor protejate , impactul va fi semnificativ pentru noi", a explicat acesta.

Guvernul trebuie sa isi "apere pozitia originala pana la moarte", a spus la randul sau un responsabil al
sindicatului fermierilor din prefectura Gunma, la nord-vest de Tokyo.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.