“Politicienii europeni si americani si-au exprimat ingrijorarea ca Rusia are aceasta initiativa pentru a slabi NATO sau OSCE (Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa)”, a declarat ambasadorul rus la NATO, Dmitri Rogozin.

“De aceste temeri nu poti decat sa razi, pentru ca nu sunt serioase”, a adaugat el, dupa reunirea Consiliului NATO-Rusia la Bruxelles. “Nu intentioneaza sa compromita structurile si institutiile actuale de securitate”.

Unul dintre reprezentantii țărilor NATO l-a întrebat pe Rogozin in legatura cu valoarea adaugata a pactului "fata de structurile deja existente". Ambasadorul rus a replicat că "presedintele Medvedev s-a implicat personal in acest proiect" si ca intentia nu este de a face "tabula rasa" din ceea ce exista deja, potrivit NewsIn.

Intr-un discurs susținut la Berlin la inceputul lunii iunie, noul presedinte rus propusese un "pact regional" de securitate european si "un summit european in timpul caruia s-ar putea incepe elaborarea unui astfel de tratat". Propunerea Moscovei consta in realitate intr-un pact nou de neagresiune si cooperare privind terorismul si imgratia.

Medevedev și-a reluat ideea la sfarsitul lunii iunie la summitul UE-Rusia din Siberia, subliniind că OSCE și NATO nu au reusit sa rezolve problemele de securitate din Europa. Moscova este iritată de proiectele de extindere a NATO cu tari de la frontiera sa, precum Ucraina și Georgia.

Ambasadorul rus la NATO a anuntat ca va prezenta la sfarsitul lunii septembrie Alianței occidentale proiectul concret rus al unui pact de securitate care sa acopere suprafata dintre Vancouver și Vladivostok.
Intr-o emisiune la postul de televiziune rus sponsorizat de stat NTV Mir din Moscova, Rogozin a explicat ca ceea ce sugereaza o refacere a relatiilor Rusiei cu NATO, deoarece in multe privinte contactele lor au murit”.

Acest tratat urmeaza sa fie negociat la un summit international organizat de Moscova si ar putea sa includa NATO, OSCE si statele din afara Europei, cum ar fi Canada, India si China, ca membrii juniori.

O idee a Moscovei, potrivit careia apararea europeana este bazata pe un model vechi din era Razboiului Rece, s-a regasit intr-un raport al organizatiilor neguvernamentale, care vorbeste si de politica de aparare a UE “cu mai multe viteze”.

Intr-un comentariu, autorul studiului, Nick Witney, a subliniat ca statele pro europene ar putea sa contribuie la cercetari sau proiecte pentru mentinerea pacii, lasand la o parte sceptici cum ar fi Austria, Bulgaria, Grecia si Irlanda.