Statele Unite vor incepe sa testeze de vineri sistemul de permise de calatorie eliberate pe internet, necesare la imbarcarea pentru zborurile catre aceasta tara si care se aplica statelor incluse in programul Visa Waiver, transmite Reuters, porivit NewsIn.
Oficialii americani neaga ca sistemul electronic de permise de calatorie (Electronic System for Travel Authorisation, ESTA) presupune de fapt reintroducerea vizelor, temere exprimata de Uniunea Europeana. Cu toate acestea, nu este exclus ca pe viitor sa fie introduse taxe pentru obtinerea permiselor electronice.

"ESTA nu inseamna vize. Este foarte diferit, in opinia noastra", a declarat Jackie Bednarz, atasat al Departamentului de Securitate Interna, intr-un briefing care a avut loc la Bruxelles luni. Potrivit oficialului, sistemul va fi testat din 1 august timp de doua luni si va incepe sa fie pus in aplicare oficial in 1 octombrie. Pasagerii din tarile incluse in programul Visa Waiver, care nu au nevoie de viza pentru Statele Unite, vor incepe sa aiba nevoie de permisul electronic pentru a merge in aceasta tara incepand din 12 ianuarie.

Pasagerii vor trebui sa completeze un formular online pe site-ul https://esta.cbp.dhs.govanswering, formular ce contine intrebarile la care trebuie sa raspunda atunci cand se imbarca la bordul zborurilor sau vaselor catre Statele Unite. Printre altele, pasagerul este intrebat daca are vreo boala contagioasa, sufera de vreo afectiune fizica sau mentala, daca ia droguri sau a fost condamnat pentru fapte penale, daca a fost implicat in activitati de spionaj, terorism sau genocid.

Un purtator de cuvant al Comisiei Europene a declarat ca Bruxelles-ul va trebui sa analizeze sistemul, dupa publicarea detaliilor acestuia, pentru a vedea daca poate fi considerat drept o reintroducere a vizelor. "Va trebui sa vedem cum functioneaza si care vor fi masurile, mai exact", a declarat Michele Cercone.

Testarea sistemului incepe intr-un moment de tensiuni intre Bruxelles si Washington, din cauza faptului ca doar 15 dintre tarile UE sunt incluse in programul Visa Waiver. Unsprezece dintre cele 12 tari, majoritatea fost comuniste, care au aderat la UE in 2004 si 2007, plus Grecia, sunt excluse.

Saptamana trecuta, Comisia Europeana a anuntat ca va propune reintroducerea vizelor pentru diplomatii americani care vin in tarile Uniunii incepand din 2009, daca Washingtonul nu ia masuri pentru extinderea privilegiului de a calatori in SUA fara vize la toti cetatenii europeni.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.