Douazeci si doua de persoane, printre care sase copii, au murit si aproape 20.000 au fost evacuate in urma intemperiilor si inundatiilor din ultimele zile din vestul Ucrainei, potrivit unui nou bilant al Ministerului pentru Situatii de urgenta, relateaza presa internationala.
Presedintele ucrainean Viktor Iuscenko a convocat luni Consiliul de Aparare si Securitate Nationala si a cerut declararea starii de urgenta in sase regiuni afectate de inundatii, informeaza agentia UNIAN in pagina sa electronica.

"Cer Consiliului National de Securitate sa sprijine o asemenea decizie, care ne va ajuta sa reactionam rapid si eficient", a spus Iuscenko, potrivit biroului sau de presa. El a informat de asemenea ca va propune declararea starii de urgenta ecologica in sase regiuni, pentru o perioada de trei luni, ceea ce va accelera alocarea fondurilor necesare.

Luni, autoritatile ucrainene livrau produse alimentare, apa potabila si medicamente. De asemenea, erau in curs lucrarile pentru reinstaurarea alimentarii cu electricitate si pentru pomparea apei din locuintele inundate.

Bilantul precedent era de 13 morti si mai mult de 6.700 de evacuati.Cincisprezece persoane, printre care cinci copii, au murit in regiunea Ivano-Frankivsk, cea mai afectata de dezastru, si alti sapte, printre care un copil, in Cerniviti, potrivit comunicatului. Echipele de interventie au evacuat mai mult de 19.800 de persoane.

Peste 40.000 de locuinte si 34.000 hectare de teren agricol erau partial inundate luni, in timp ce circa 100 de localitati erau private de electricitate. Mai mult de 900 de poduri si 680 kilometri de drumuri sunt avariate.

Presedintele Viktor Iuscenko si premierul Iulia Timosenko s-au dus duminica in zonele sinistrate. "Acum trebuie sa fim uniti. Nu veti fi abandonati", a spus premierul.

Presedintele a cerut guvernului sa pregateasca pana miercuri estimari ale pagubelor si sa se dea cat mai rapid bani populatiei afectate de dezastru.

Luni, autoritatile livrau produse alimentare, apa potabila si medicamente. De asemenea, erau in curs lucrarile pentru reinstaurarea alimentarii cu electricitate si pentru pomparea apei din locuintele inundate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.