Doua bombe au explodat duminica seara la Istanbul, facand cel putin 16 morti si 154 raniti, un atentat comis in conditiile in care Turcia trece printr-o perioada tensionata, intre o ancheta privitoare la o tentativa de lovitura de stat si posibila interzicere a partidului la putere, relateaza NewsIn.
Atentatul a fost comis pe o strada cu multe magazine din cartierul periferic Güngören, in partea europeana. "Cu siguranta a fost vorba de un atac terorist", a spus guvernatorul Muammer Guler. "Au fost doua bombe. Ambele erau amplasate in pubele. Au explodat la un interval de 10-12 minute. Dupa prima explozie, oameni s-au strans si atunci s-a produs a doua, care a facut morti", a explicat el.

Guvernatorul a adaugat ca numeroase persoane, aflate in magazinele din apropiere, au fost ranite.
Celula de criza a guvernatorului a spus ca 16 persoane au murit si alte 154 au fost ranite. Potrivit martorilor oculari, a doua explozie a fost mult mai puternica. "Dupa prima explozie, multi oameni s-au strans acolo. Dupa 5-10 minute s-a produs a doua explozie, mult mai puternica. Imobilul in care ma aflam s-a zguduit. Au fost ranite persoane si la 40 de metri de epicentrul exploziei", a spus un martor ocular.

NTV a informat ca politia analizeaza pista rebelilor kurzi din PKK, dar Guler a spus ca este prematur sa se pronunte pe acest subiect.

Potrivit guvernatorului, politia va examina imaginile surprinse de camerele de supraveghere din apropiere de locul atacului.

Mai multe atentate comsie la Istanbul in trecut au fost atribuite PKK, ce lupta din 1984 pentru independenta sud-estului Anatoliei, conflict soldat pana acum cu peste 37.000 de morti. Grupurile armate islamiste si extrema-stanga sunt de asemenea active la Istanbul.

Vineri, un tribunal din Istanbul a decis judecarea retelei nationaliste Ergenekon, acuzata ca a incercat sa provoace haos si violente in tara pentru a pregati terenul pentru o lovitura de stat militara impotriva guvernului aparut din miscarea islamista. De asemenea, atentatul coincide cu lansarea la Ankara, luni dimineata, a deliberarilor Curtii Constitutionale privitoare la o posibila interzicere a Partidului Justitie si Dezvoltare, aflat la putere, acuzat de activitati antilaicitate.


Explozia celei de-a doua bombe


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.