“Daca dolarul continua sa se deprecieze si tensiunile politice sa se inrautateasca, petrolul s-ar putea scumpi pana la 500 dolari/baril”, a declarat, intr-un interviu acordat publicatiei Shahrvand-e Emrooz, Mohammad Ali Khatibi.

Oficialul iranian a fost intrebat cu privire la estimarile potrivit carora pretul petrolului ar putea ajunge la 200 dolari/baril in urmatorii doi sau trei ani.

Pretul petrolului coborase, vineri, cu 2 dolari/baril pana la un nou nivel minim al ultimelor sapte saptamani, in contextul in care cererea de titei scade din cauza scumpirii combustibilului.

Pretul petrolului inregistrase un record istoric de 147 dolari/baril la inceputul lunii.

Khatibi a mai spus ca exporturile de petrol din intregul Orient Mijlociu vor fi amenintate de riscuri, daca Iranul va fi atacat din cauza programului sau nuclear controversat.

“Daca va mai fi un razboi in regiune, nu va fi doar petrolul din Iran cel care nu va ajunge pe piata, ci titeiul din intreaga regiune”, a spus Khatibi.

“Intr-un astfel de caz, nu vom asista la o crestere a pretului petrolului. Vom asista la o explozie a preturilor”, a precizat oficialul iranian.