O grupare separatista uigura a revendicat mai multe atentate, printre care atacul asupra unui autobuz la Shanghai, in mai, si a amenintat China cu noi atacuri in timpul Jocurilor Olimpice, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute un grup de la Washington de supraveghere a amenintarilor teroriste, transmite AFP.

Intr-o declaratie video postata pe internet cu data de 23 iulie, un lider militar al Partidului Islamic din Turkestan a revendicat mai multe atentate, printre care explozia de la bordul unui autobuz in care au murit trei persoane la Shanghai in 5 mai, atacul asupra politistilor de la Wenzhou in 17 iulie si exploziile din trei autobuze din provincia Yunan in 21 iulie.

"Partidul Islamic din Turkestan avertizeaza din nou China", afirma liderul militar in inregistrarea video, potrivit transcrierii mesajului furnizata de Centrul de cercetare a terorismului Intel Center, cu sediul la Washington.

"Scopul nostru este sa vizam principalele puncte nevralgice legate de Jocurile Olimpice. Vom ataca orasele din China centrala folosind tactici care nu au mai fost folosite niciodata", adauga militarul, care se prezinta drept comandantul Seyfullah, din Partidul Islamic din Turkestan.

Potrivit expertilor agentiei private Stratfor, specializata in informatii, Partidul Islamic din Turkestan este o alta denumire folosita pentru Partidul Islamic din Turkestanul de Est (ETIM), grupare separatista uigura care urmareste crearea unui stat independent in regiunea musulmana Xinjiang, din vestul Chinei.
Statele Unite, China si alte tari au plasat ETIM pe lista organizatiilor teroriste.

Expertii americani considera credibile amenintarile separatistilor uiguri cu atentate

Amenintarea unei grupari separatiste uigure de a lansa atacuri in timpul Jocurilor Olimpice este "credibila", au afirmat sambata experti americani, dupa ce gruparea a revendicat mai multe atentate in China, transmite NewsIn.

Desi autoritatile chineze au negat sambata ca Partidul Islamic din Turkestan (TIP) a fost autorul atentatului comis la bordul unui autobuz la Shanghai in luna mai, grupul de supraveghere a amenintarilor teroriste IntelCenter din Statele Unite a afirmat contrariul.

"In acest stadiu, credem ca, date fiind capacitatile demonstrate ale TIP de a pune in aplicare atacuri cu bomba (...) si dat fiind ca JO reprezinta o ocazie pentru a lovi China, amenintarea este credibila si trebuie luata in serios", a declarat Ben Venzke, directorul IntelCenter.

China afirma ca terorismul este cea mai mare amenintare in timpul Jocurilor Olimpice, iar serviciile sale antiterorism de 100.000 de membri sunt deja in alerta. Tian Yixiang, seful Grupului de coordonare a securitatii in timpul Jocurilor Olimpice, confirma recent ca principalele "amenintari" in timpul evenimentului din august sunt militantii pentru independenta uigurilor din Xinjiang si a tibetanilor, dar si adeptii cultului interzis Falun Gong.

Organizatiile pentru drepturile omului afirma insa ca Beijingul se foloseste de terorism pentru a suprima nemultumirile interne, in special in regiunile Tibet si Xinjiang.

China a instituit deja masuri de securitate draconice. Pe langa forta antiterorism de 100.000 de oameni, au fost desfasurate rachete sol-aer in zonele in care vor avea loc principalele evenimente sportive si bagajele pasagerilor de la metrou sunt controlate minutios.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.