Pacientii bulgari dau mita anual personalului medical aproximativ 75 de milioane de leva (38 de milioane de euro), potrivit unui raport al Open Society Institute publicat ieri la Sofia, relateaza Sofia News Agency.

Institutul a catalogat drept mita orice suma pe care pacientii o platesc fara a primi chitanta sau alte documente, potrivit NewsIn.

In afara de aceste sume de bani, bulgarii platesc anual aproximativ 80 de milioane de euro pentru tratamente care nu sunt acoperite de sistemul national de asigurari medicale.

Potrivit raportului, doctorii ocupa a cincea pozitie in clasamentul celor mai corupte categorii profesionale din Bulgaria, dupa ofiterii vamali, politicieni, politisti si angajati ai Fiscului. Ei sunt urmati de procurori, judecatori, angajati din administratia locala, asistente medicale, jurnalisti si profesori.

Documentul arata ca medicii generalisti sunt cei care au luat cea mai multa mita - aproximativ 23 de milioane de euro. Medicii specialisti au primit 12,5 milioane de euro, in timp ce medicii din spitale peste doua milioane de euro.

Pe de alta parte, potrivit raportului Open Society, majoritatea bulgarilor nu considera ca acest fenomen este principala problema a sectorului medical. Majoritatea se declara mai deranjati de medicamentele scumpe, de fondurile insuficiente asigurate de stat si de lipsa echipamentelor adecvate.

Majoritatea persoanelor chestionate nu sunt de acord cu mita, dar o practica pentru ca se tem ca in caz contrar nu vor primi servicii medicale de calitate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.