Osama ben Laden ar fi declarat ca este multumit de bilantul victimelor atentatelor din 11 septembrie 2001 si era de parere ca avionul deturnat care s-a prabusit in Pennsylvania a fost doborat, a declarat soferul acestuia intr-unul dintre interogatoriile la care a fost supus, relateaza NewsIn, citand Reuters.
Dovezile obtinute de Ali Soufan, un fost agent FBI care l-a interogat pe inculpat, reprezinta pentru procurorii insarcinati cu procesul de la tribunalul de razboi de la Guantanamo argumente pentru a dovedi ca Salim Hamdan, soferul liderului al-Qaida Osama ben Laden, era un apropiat al acestuia.

Hamdan, yemenit, tata a doi copii, este primul prizonier de la Guantanamo judecat de tribunalul controversat la baza militara din Cuba. Daca va fi gasit vinovat, el risca inchisoare pe viata.

"Ben Laden a fost multumit de rezultate, iar el (Hamdan - n.red.) l-a auzit pe ben Laden spunand ca nu se astepta ca aceasta operatiune sa aiba un succes atat de mare", a declarat Ali Soufan, martor al acuzarii. "Credea ca numai 1.000 - 1.500 de persoane isi vor pierde viata, asa ca a fost multumit de rezultate", a adaugat el.

Soufan a declarat ca Hamdan i-a vorbit si despre o conversatie pe care a auzit-o in timp ce ii transporta pe ben Laden si pe numarul doi din al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, dupa atacurile soldate cu aproape 3.000 de morti la New York, Washington si Pennsylvania. Cei doi se uitau la o revista care descria rutele avioanele deturnate in 11 septembrie.

"Daca nu ar fi fost doborat, acel al patrulea avion ar fi lovit domul", i-ar fi spus ben Laden lui Zawahiri, potrivit lui Hamdan, citat de Soufan. "Am presupus ca domul insemna fie Congresul, fie Casa Alba", a declarat Soufan. "Hamdan nu stia ce la ce s-au referit prin dom", a adaugat el. Zborul United Airlines 93 s-a prabusit pe un camp din Pennsylvania. Autoritatile americane nu au declarat niciodata oficial ca ar fi fost doborat, dar au existat speculatii in acest sens.

Descriind relatia dintre sofer si liderul al-Qaida, Soufan a declarat ca ben Laden l-ar fi sfatuit pe Hamdan sa se duca in Yemen si sa isi gaseasca o femeie dintr-o "familie pioasa". Cand Hamdan s-a intors cu o sotie, liderul al-Qaida ar fi organizat o petrecere, potrivit fostului agent, care a precizat ca acest lucru "demonstreaza o relatie apropiata".

Hamdan este judecat de tribunalul pentru suspecti de terorism creat de administratia Bush dupa atentatele din 11 septembrie. El va fi declarat vinovat sau nevinovat de un juriu format din ofiteri american implicati in razboiul impotriva terorismului. Acest tip de instanta a fost criticat vehement de organizatiile pentru apararea drepturilor omului si de avocatii apararii. Procurorii l-au prezentat pe Hamdan drept soferul si bodyguardul liderului al-Qaida, care a avut acces la conducerea al-Qaida. Pe de alta parte, avocatii apararii sustin ca inculpatul a fost doar un angajat, care nu s-a alaturat niciodata retelei teroriste.
In a treia zi a procesului, Soufan, martor al acuzarii care l-a interogat pe Hamdan, a declarat ca ben Laden ii stia pe atentatorii din 11 septembrie si ii aprecia. "I-a laudat pe ei, le-a laudat curajul si i-a cerut lui Dumnezeu sa ii accepte ca martiri", a spus Soufan.

Procurorii le-au aratat juratilor o serie de inregistrari video si de imagini, iar Soufan i-a identificat pe ben Ladem si pe Hamdan stand unul langa altul. Intr-una dintre fotografii, Hamdan avea in mana o mitraliera. "Cine poate sa stea atat de aproape de Osama ben Laden?", a intrebat procurorul John Murphy. "Oameni in care are incredere", a raspuns Soufan.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.