Cartea de identitate falsa, pe numele Dragan David Dabici, folosita de Radovan Karadzici, ar fi fost emisa in Romania, au declarat surse sarbe apropiate anchetei, citate de cotidianul Il Tempo in pagina electronica.
Fostul lider politic al sarbilor bosniaci, Radovan Karadzici, arestat luni seara de autoritatile sarbe avea documente false pe numele Dragan Dabici si se declara expert in medicina alternativa, relateaza NewsIn.

Pentru moment, anchetatorii nu exclud posibilitatea ca acesta sa isi fi asumat identitatea unei persoane decedate. Politia de la Belgrad incearca in prezent sa ii descopere pe cei care l-au protejat pe Karadzici timp de aproape 13 ani.

La inceputul anului 2006 au circulat o serie de zvonuri potrivit carora fortele speciale romanesti in colaborare cu cele britanice l-au capturat pe generalul Ratko Mladici, omologul militar al lui Karadzici, in timpul unei misiuni desfasurate undeva pe malul Dunarii. SRI nu a putut confirma, la data respectiva, nici arestarea lui Mladici cu participare romaneasca, nici faptul ca acesta s-ar fi aflat la un moment dat in Romania.

O televiziune sarba infirma zvonurile

Postul de televiziune sarb B92 afirma, in pagina sa electronica, ca actele de identitate false pe care le folosea Radovan Karadzici au fost eliberate la Ruma, oras sarb aflat la 50 de kilometri de Belgrad.

B92 nu precizeaza sursele acestei informatii, dar adauga ca politia investigheaza pentru a vedea cine l-a ajutat pe Karadzici sa obtina o identitate falsa si daca numele apartine unei persoane decedate.

Radovan Karadzici a fost arestat luni seara in Serbia de catre serviciile secrete sarbe. Cautat de 13 ani, el este inculpat la Tribunalul Penal International pentru instigare la genocidul de la Srebrenita, cand aproape 8.000 de musulmani au fost ucisi in iulie 1995, in cel mai sangeros masacru din Europa de la Al Doilea Razboi Mondial. Fostul lider politic al sarbilor din Bosnia era un simbol al nationalismului sarb, iar o parte a opiniei publice sarbe il considera inca un erou.

Bruno Vekarici, purtatorul de cuvant al procurorului sarb pentru crime de razboi, a anuntat ca transferarea lui Karadzici la Haga ar putea avea loc la sfarsitul saptamanii sau la inceputul saptamanii viitoare. Inculpatul se va apara singur la Tribunalul Penal International (TPI) pentru fosta Iugoslavie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.