Autoritatile din statul american Texas se pregatesc intens pentru apropierea lui Dolly, furtuna tropicala devenita al doilea uragan al sezonului 2008, care ar putea castiga in intensitate inainte de a ajunge pe uscat, la frontiera americano-maxicana, transmite AFP, potrivit NewsIn.

Insotita de rafale de vant de pana la 120 de kilometri pe ora, Dolly a devenit uragan de categoria intai pe scara Saffir-Simpson, care numara cinci trepte. Dolly va deveni din ce in ce mai puternica pe masura ce se va apropia de uscat, a avertizat Centrul National al Uraganelor (NHC) de la Miami, Florida.

Marti noapte, centrul lui Dolly se afla in Golful Mexicului, la 265 de kilometri est-sud-est de Brownsville, Texas (sudul Statelor Unite). Inaintand cu 17 kilometri pe ora, Dolly ar urma sa ajunga astazi in nord-estul Mexicului sau extremitatea sudica a Texasului.

Uraganul va fi insotit de precipitatii de 15-25 de litri pe metrul patrat in sudul Texasului si nord-vestul Mexicului in zilele urmatoare, insa unele zone ar putea fi afectate de ploi de pana la 40 de litri pe metrul patrat, valuri si maree mare la punctul de impact al ciclonului, a avertizat NHC.

Dolly ar putea fi insotita de cateva tornade in sudul si centrul Texasului. Un buletin de alerta a fost emis pentru coastele texane si coastele nord-estice ale Mexicului, pana la frontiera dintre cele doua state.
"Preparativele pentru a proteja viata si bunurile trebuie sa fie incheiate rapid", au averizat expertii de la NHC.

Circa un sfert dintre instalatiile petroliere americane sunt concentrate in Golful Mexic, dar Dolly pare sa le ocoleasca pe cele principale.

Ca masura de precautie, compania anglo-olandeza Shell a evacuat 185 de persoane din zona.

ExxonMobil si Chevron si-au evacuat de asemenea personalul "neesential" de pe instalatiile situate pe traiectoria furtunii. ExxonMobil s-a declarat "gata sa evacueze personalul ramas" inainte de apropierea furtunii, dar a dat asigurari ca impactul asupra productiei ramane "minim". Compania Shell a anuntat, la randul sau, ca productia sa nu va fi afectata.

Marina americana a decis sa deplaseze peste 100 de avioane de la bazele sale din Corpus Christi, Dallas, Midland si San Angelo (Texas) si de la Las Cruces (New Mexico), a anuntat purtatorul de cuvant al Marinei, Tamsen Reese. Celelalte aparate vor fi puse la adapost in hangare.

Guvernatorul Texasului Rick Perry a mobilizat 1.200 de membri ai Garzii Nationale si echipe de urgenta, in asteptarea furtunii, au anuntat televiziunile americane.

Dolly este al doilea uragan al sezonului, dupa Bertha, de la jumatatea lunii iulie, care a slabit in intensitate in largul insulelor Bermude.

Sezonul uraganelor din Atlantic a inceput la 1 iunie si va dura pana in 30 noiembrie. Pentru 2008, climatologii au preconizat o activitate intensa, cu 12 pana la 16 furtuni tropicale, dintre care sase pana la noua uragane. Dintre acestea, doua pana la cinci ar putea fi violente, adica de categoria 3-5 pe scara Saffir-Simpson.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.