In cazul copiilor mai mici de sase ani, amprentele vor putea fi luate numai in "cazuri exceptionale": daca au fost abandonati sau daca sunt victime ale unor abuzuri, informeaza NewsIn.

Pentru copiii cu varste cuprinse intre sase si 14 ani, "amprentele vor putea fi prelevate numai pentru eliberarea unui permis de sedere, in cazul in care acest lucru este cerut de autoritati" sau "in alte cazuri in care este necesar, cu acordul Tribunalului pentru Minori competent si prin intermediul politiei judiciare", se arata in regulament.

Aceste norme, comenteaza ANSA, confirma ca masurile au ca scop combaterea situatiilor de degradare din taberele de romi si asigurarea unor conditii decente de viata pentru comunitatile de nomazi, constand in acces la servicii sociale, la asistenta sanitara si la educatie, in special in cazul copiilor, expusi la riscul unor abuzuri sau exploatari.

Zece mii de romi din taberele de nomazi de la periferia capitalei italiene, Roma, sunt chestionati, incepand de luni in cadrul unui recensamant realizat de Crucea Rosie italiana. Pana la 15 octombrie vor fi stranse informatii legate de starea civila si sanatatea a aproximativ 10.000 de romi.