Purtatoarea de cuvant fusese intrebata de presa daca Phenianul si Teheranul trebuie considerate in continuare pe "axa raului", in pofida denuclearizarii Coreei de Nord si a prezentei, pentru prima data sambata, a unui inalt diplomat american la negocierile cu Iranul in dosarul nuclear. Saddam Hussein a fost indepartat de la putere in anul 2003.

"Cred ca, atat timp cat nu si-au abandonat programul de armament nuclear in mod complet si verificabil, le vom mentine in aceeasi categorie", a declarat purtatoarea de cuvant a Casei Albe, Dana Perino.

In 29 ianuarie 2002, la patru luni dupa atentatele din 11 septembrie, presedintele George W. Bush a declarat, in discursul sau anual despre starea natiunii, ca Irakul lui Saddam Hussein, Coreea de Nord si Iranul, tari care sustin terorismul international, producand sau incercand sa produca arme de distrugere in masa, formeaza o "axa a raului". Aceasta expresie a ramas una dintre cele mai marcante din cei aproape opt ani de presedintie Bush.

Declaratia a provocat un soc pentru liderii iranieni, in conditiile in care acestia se aratasera cooperanti in eforturile pentru instalarea unui nou Guvern in Afganistan, tara vecina, dupa indepartarea talibanilor de la guvernare.

Afirmatiile Danei Perino sunt cu atat mai surprinzatoare, cu cat Bush nu a mai vorbit public despre "axa raului" de mult timp, iar Statele Unite s-au angajat intr-un efort diplomatic multilateral cu Phenianul, pentru ca regimul comunist sa renunte la arme si la activitatile nucleare. In plus, Guvernul iranian neaga categoric ca ar incerca sa fabrice bomba atomica sub acoperirea unui program nuclear civil.