Cartea, care citeaza un raport, nedezmintit, al Comitetului International al Crucii Rosii, a fost scrisa de jurnalista Jane Mayer, specialista in informatii si contraterorism, care lucreaza la The New Yorker. Cartea de 392 de pagini, intitulata "Fata ascunsa", explica modul in care razboul impotriva terorismului "s-a transformast intr-un razboi impotriva idealurilor SUA".

Potrivit cartii, Crucea Rosie a intocmit un raport dupa ce a discutat cu 14 prizonieri pentru terorism, pe care i-a predat in 2007 catre CIA, raport transmis lui Bush si secretarului de stat Condoleezza Rice. Este citat cazul lui Abu Zubayda, cel mai important membru al-Qaida capturat de SUA. Potrivit jurnalistei, Crucea Rosie "a descris regimul la care a fost acesta supus drept fiind cel al torturii".

Crucea Rosie "a avertizat ca acest abuz constituie o crima de razboi, care plaseaza cei mai inalti responsabili ai guvernului SUA in situatia de a putea fi judecati, au spus surse apropiate de raport", potrivit lui Mayer. CIA a admis ca Zubayada a fost supus la simularea inecului. Cartea mai explica si cum in inchisorile Guantanamo, Abu Ghraib, cele din Afganistan sau din alte tari, inclusiv din Europa, Statele Unite au inchis clandestin si fara acuzatii mii de oameni, in unele cazuri nevinovati, i-au torturat sau au facut sa fie torturati, ca intr-un fel de gulag.

Intre responsabilii americani vizati de Mayer figureaza vicepresedintele Dick Cheney, care este prezentat ca fiind transfornmat de atentatele din 11 septembrie si capabil sa obtina orice de la Bush. "Pentru a intelege raspunsul autodistructiv al administratiei la evenimentele din 11 septembrie, trebuie sa privim spre Cheney, expertul in apocalipse si partizanul extinderii puterii prezidentiale", scrie jurnalista.

"Pentru prima data in istoria lor, SUA au format functionarii pentru a tortura prizonierii, facand din tortura o lege", subliniaza ea. Jurnalista mai scrie ca Statele Unite au devenit prima tara care justifica incalcarea Conventiei de la Geneva, al carei document original se afla chiar la Departamentul de Stat american.