"Mossadul si serviciile secrete ale Statelor Unite si Frantei au lucrat mai mult de un an cu autoritatile columbiene pentru elaborarea acestui plan", care a permis eliberarea a 15 ostatici, potrivit ziarului, care se bazeaza pe "o sursa din serviciile secrete israeliene".

Cei 15 ostatici ai FARC au fost eliberati la 2 iulie, intr-o operatiune a armatei columbiene. Israelul, Franta si Statele Unite au participat din diverse motive, potrivit Vanguardia: Franta din cauza prezentei lui Betancourt, SUA din cauza celor trei ostatici americani si Israelul pentru a pastra bunele relatii cu Columbia si americanii.

Pentru aceasta operatiune, doua persoane, care nu se cunosteau, au fost pregatite separat pentru a se infiltra in FARC, potrivit articolului semnat de un trimis special al ziarului la Tel Aviv. Cele doua persoane au reusit sa se infiltreze in gherila si au creat o "realitate care corespundea perfect cu mediul" FARC, dar "care nu era reala", iar "serviciile secrete au sfarsit prin a controla ce trebuia sau nu trebuia sa stie FARC", potrivit sursei citate.

In paralel, serviciile secrete israeliene si americane aplicau "tactici de razboi electronic impotriva FARC", cu avioane-spion, fara pilot, care survolau zonele din jungla semnalate de cei infiltrati. Imagini din satelit au fost predate expertilor, pentru descoperirea taberei, potrivit ziarului.