Parintele Konrad Hejmo - un apropiat al defunctului papa Ioan Paul al II-lea, care se ocupa de pelerinii polonezi la Vatican - a colaborat cu serviciile de securitate comuniste poloneze, a anuntat Institutul Memoriei Nationale (IMN) de la Varsovia, care studiaza crimele naziste si comuniste. "Institutul dispune de dosare care atesta ca parintele Konrad Stanislaw Hejmo colabora in secret in anii 1980 cu serviciile de securitate ale Poloniei comuniste", a declarat in fata presei presedintele IMN, Leon Kieres.

Parintele Hejmo (69 de ani), calugar dominican, utiliza in rapoartele sale cu serviciile secrete poloneze numele de cod "Hejnal" si "Dominik", a adaugat Kieres. intrebat despre aceasta afacere de catre televiziunea poloneza TVP, parintele Hejmo a calificat acuzatiile drept "absurde". El a confirmat ca a fost contactat de serviciile secrete poloneze din acea vreme (SB), "ca toti preotii" din Polonia.

Cat despre documentele incriminatoare de la Institutul Memoriei Nationale, prelatul sustine ca securitatea comunista poloneza era maestra in manipulare si ca este posibil ca articolele semnate de el, in calitate de director adjunct al biroului de presa al episcopatului polonez din Roma in acea perioada, sa fi fost denaturate. Dosarele privindu-l pe parintele Hejmo numara 700 de pagini si atesta colaborarea acestuia cu SB in anii '80 si chiar mai inainte.

Corespondentul la Roma al canalului de televiziune polonez TV 24 , Jacek Palasnski, sustine ca Hejmo avea bune relatii cu cei mai apropiati colaboratori ai papei, iar in ultimele doua saptamani de spitalizare a lui Ioan Paul al II-lea, parintele Hejmo s-a rugat impreuna cu un grup de polonezi sub ferestrele spitalului Gemeli, unde Suveranul Pontif era internat. Tadeusz Pieronek, membru al episcopatului polonez, a calificat informatiile date de IPN drept "o mare surpriza". "Sa nu uitam ca sistemul comunist era fara scrupule", a spus el. "Este usor sa condamni, dar acest sistem avea toata lumea la picioarele lui", a tinut sa precizeze prelatul.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.